Schokkende beelden van jonge stieren die gemarteld worden in Spanje

door admin
Schokkende beelden van jonge stieren die gemarteld worden in Spanje

Op de harde beelden is te zien hoe een groep jonge fans constant de kalveren tart en de dieren steken met scherpe voorwerpen totdat ze besluiten ze te doden. Die pogingen faalden bovendien “meerdere keren”, zei PACMA in een verklaring. “Het oor werd afgesneden terwijl de jonge stier nog bij bewustzijn was”.

Bekijk ook: Vrouw dood na aanvaring met stier in Spanje

PACMA schrijft verder het als haar taak te zien om dit bekend te maken bij het grote publiek, zodat de samenleving tegen dit soort dierenmishandelingen op kan staan. Omdat dit soort feesten met stieren in relatieve discretie plaatsvinden, is het vaak lastig om ze te documenteren. Organisatoren en deelnemers willen niet dat men ziet hoe de dieren gemarteld worden, zo klinkt de uitleg van partijvoorzitter Javier Luna.

“Zomer om snel te vergeten”

De dierenpartij heeft verschillende stierenvechtevenementen gedocumenteerd in wat zij “een zomer om snel te vergeten” noemt. Na een lange pauze als gevolg van de coronapandemie zijn er dit jaar overal in Spanje weer tal van feesten met stierengevechten gehouden. “Men probeert wat verloren is gegaan te herstellen. Bovendien wordt het stierenvechten naar plaatsen gebracht waar het niet eens geworteld is.  Zo poogt men kinderen dit soort feesten met de paplepel in te gieten omdat ze weten dat het stierenvechten per generatie steeds minder populair wordt”, zegt Luna. 

Bekijk ook: Onderzoek in Spanje naar stierenrennen voor kinderen

Stierenvechten gedoemd te verdwijnen

PACMA stelt dat het stierenvechten gedoemd is te verdwijnen. “De arena’s raken steeds leger en verschillende overheden zien zich al genoodzaakt tot het verloten of weggeven van kaartjes omdat er anders te weinig publiek is. Langzaam, en met overheidsinjecties als enige hulp, zal het uiteindelijk als gevolg van tot de enorme sociale afwijzing die wordt veroorzaakt door dierenmishandeling verdwijnen”, stelt de dierenorganisatie.

Harde beelden

De partij merkte ook op dat “het niet gemakkelijk is om gebruikers ertoe te brengen de video’s te bekijken” vanwege hun grofheid. “We zijn ons ervan bewust dat het heel harde beelden zijn, maar we kunnen ze niet voor onszelf houden. Het is essentieel dat de samenleving de informatie zelf beheert en met eigen ogen kan zien welke misstanden er plaatsvinden. Pas dan kunnen ze beslissen of dieren dit moeten doorstaan in naam van een cultuur die ten onrechte aan ons Spanjaarden wordt toegeschreven”, stelt Luna.

Dieren “totaal onbeschermd’

Volgens PACMA is het “een schandaal” dat vandaag “geen enkele partij zich wil inzetten voor de dieren die het slachtoffer zijn van het stierenvechten. Ze blijven totaal onbeschermd ondanks de toekomstige dierenbeschermingswet of de hervorming van het Wetboek van Strafrecht. Er is veel werk voor de boeg.”

Bekijk ook: Stierengevechten niet opgenomen in nieuwe dierenwelzijnswet

Misión abolición

Op 24 september zal de dierenrechtenpartij de ‘Misión Abolición’ (afschaffingsmissie) houden in Madrid. Dit is de grootste jaarlijkse anti-stierenvechtdemonstratie. Deze zal dit jaar voornamelijk gericht zijn op de terugkeer van alle stierenvechtfestiviteiten van verschillende soorten in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk