Vakantiehuizen in Palma de Mallorca verboden?

door admin
Vakantiehuizen in Palma de Mallorca verboden?

Veel inwoners van Palma klagen over de overbevolking en het lawaai tijdens de vakantieperiodes, en ook verenigingen zeggen dat het toerisme de huurprijzen doet stijgen. Volgens de Spaanse krant El País steeg de gemiddelde huurprijs al met 7,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Palma heeft de op drie na duurste prijs per vierkante meter van het land. Daarom wil de lokale overheid actie ondernemen en komt met een voorstel tot een verbod op vakantieverhuur tijdens de zomer. De gemeente kondigt boetes aan tot 40.000 euro voor eigenaren die hun woning illegaal aan toeristen verhuren. 

Kan de gemeente echter zo\’n verbod echt invoeren en toepassen? De stad Palma de Mallorca kan niet zomaar alle vakantiehuizen verbannen; een dergelijk verbod kan alleen worden uitgewerkt en goedgekeurd op regionaal niveau. Dat wil zeggen dat dit valt onder de competentie van de autonome regering van de Balearen.

Wat de gemeente Palma wel kan doen is alle illegale vakantiehuizen rapporteren bij de overheid van de Balearische regio. Hier zijn wetgevers een wet aan het opstellen voor het reguleren en legaliseren van vakantiehuizen. De president van de Balearen heeft de Spaanse regering gevraagd de wet Ley de Arrendamientos Urbanos te actualiseren, zodat alle verhuur korter dan 30 dagen als vakantieverhuur wordt gezien.

Officieel zijn er nu zo\’n 3.000 vakantiewoningen in Palma. De gemeente is wel voornemens de controles te intensiferen de komende zomer. Echter met 15 inspecteurs wacht hen een lastige taak. Huidige vakantiehuizen die over de juiste papieren beschikken hoeven niet te vrezen voor deze inspecties.

Maar zelfs als illegale woningen worden gerapporteerd, zullen ze nog niet worden verboden totdat die wet echt van kracht is. Dus als je een vakantie in Mallorca hebt geboekt, kun je dus voorlopig nog rustig slapen: het verbod is nog niet van kracht zodat je je vast op je vakantie op Mallorca kunt verheugen. 

Dit vind je misschien ook leuk