Scotland Yard ontkent Spaanse skateboardheld te hebben doodgeschoten

door admin
Scotland Yard ontkent Spaanse skateboardheld te hebben doodgeschoten

Het gerucht dat de Madrileen mogelijk door kogels van de Britse politie om het leven zou zijn gekomen, werd gevoed door de lange tijd die voorbij ging voordat hij formeel als een van de dodelijke slachtoffers werd geïdentificeerd. 

Men begreep niet dat het vier dagen moest duren voordat de familie van de 39-jarige Spaanse bankier bevestigd kreeg dat hij dodelijk getroffen was. Hier en daar werd gesuggereerd dat Echevarria wellicht door de politie voor een terrorist is aangezien en in het tumult samen met de drie terroristen is neergeschoten. Slechts acht minuten na het eerste alarm schoot de politie de drie daders in een regen van kogels neer. Een vriend van Echevarria zei dat hij met zijn skateboard de terroristen te lijf ging die op dat moment een vrouw aanvielen. Bovendien zou de familie van de bankier in eerste instantie tot vrijdag hebben moeten wachten alvorens ze het lichaam van hun zoon en broer zouden kunnen zien. Dat is een dag na de algemene verkiezingen.

Reactie Scotland Yard

Scotland Yard zei het volgende in reactie op de geruchten: ‘Zodra er meer helderheid kwam in de gebeurtenissen van zaterdagavond konden we bevestigen dat bij het optreden van agenten tegen de terroristen ook een burger is neergeschoten. Die persoon ligt nu in het ziekenhuis voor medische behandeling. We erkennen niet de in de Spaanse media circulerende beweringen dat een burger door de politie zou zijn doodgeschoten.’

‘Inhumaan’

Dat het allemaal zolang moest duren, kwam de Britse autoriteiten op veel kritiek te staan. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido was het ‘erg vreemd dat het zolang duurt om een persoon te identificeren, vooral in acht genomen hoe de aanslag zich heeft ontwikkeld.’ Ook de minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis nam de zaak persoonlijk op en trad in contact met zijn collega in Londen, Boris Johnson om hem ervan te overtuigen alles te doen wat mogelijk was om de slachtoffers van de aanslag te identificeren terwijl hij de vertraging in dat proces ‘inhumaan’ noemde. Vervolgens belde hij nogmaals om ervoor te zorgen dat de familie zo snel toegang zou krijgen bij het lichaam van Echevarria. Uiteindelijk kregen ze daar donderdagochtend toestemming voor.

Vingerafdrukken

Volgens bronnen bij de politie in Londen, aangehaald in de Spaanse media, zouden de Britse autoriteiten op maandag al hebben geweten dat Echevarria een van de dodelijke slachtoffers was op basis van zijn vingerafdrukken. Volgens het Britse protocol was er echter eveneens identificatie via dna-materiaal nodig alvorens de familie op de hoogte gesteld kon worden.

Dit vind je misschien ook leuk