Rainbow Warrior strijdt bij Mallorca tegen plastic invasie in Middellandse Zee

door admin
Rainbow Warrior strijdt bij Mallorca tegen plastic invasie in Middellandse Zee

Met de slogan ‘Menos plástico, más Mediterráneo’ (minder plastic, meer Mediterranee) wil de milieugroepering aandacht voor de ernstige gevolgen van deze plastic soep voor het leven in de zee. Ten noorden van Mallorca en bij Ibiza zijn er punten volgens de organisatie waar de concentratie van plastic meer dan 1 miljoen delen is per vierkante kilometer. Dat de plastic soep op precies deze plekken zo groot is, komt volgens Greenpeace vooral door de stromingen. Daardoor ligt er ook veel plastic in beschermde gebieden zoals bij het eiland Cabrera.

Afvalwet

De regionale overheid op de Balearen is met een ‘Ley de Residuos’ (Afvalwet) wel op weg met een systeem voor plastic afvalverwerking en recycling. De dichtheid van plastic in de Middellandse Zee is op sommige punten net zo groot als op punten waar er sprake is van plastic soep in de Grote Oceaan. Daar gaat het om 1 stuk plastic op elke vier vierkante meter, zo blijkt uit een onderzoek van de wetenschappelijke afdeling van Greenpeace. 

Wat cijfers

Men schat dat er elk jaar tussen 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic terechtkomt in de zee. Van alle microdeeltjes plastic ter wereld drijft 21 tot 54 procent in de Middellandse Zee. 96 procent van de afvalproeven langs de stranden, op het wateroppervlak en tot 3.000 meter diepte omvat plastic. Alle afval die langs stranden wordt verwijderd bestaat voor 72 procent uit plastic. Bovendien worden ruim 1.300 diersoorten, zoals doflijnen, vissen, haaien en watervogels beïnvloed door het plastic afval. 

In Spanje eindigt meer dan 50 procent van het plastic afval gewoon op de vuilnisbelt zonder dat het gerecycled wordt. Hierbij wordt dan nog niet eens rekening gehouden met plastic dat helemaal niet in de container terechtkomt en zomaar ergens wordt achtergelaten. 

Minder gebruik van plastic

Greenpeace wil er bij de Spaanse minister van Milieu, Isabel García op aandringen dat er nieuwe wetgeving komt in Spanje om de hoeveelheid plastic die voor eenmalig gebruik wordt geproduceerd sterk terug te dringen. Alleen recyclen is volgens de milieuorganisatie niet meer genoeg. De nadruk moet komen te liggen in het beleid op minder gebruik van plastic materialen en meer hergebruik. 

Verantwoordelijkheid

De organisatie vindt ook dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de consumenten ligt, maar bovenal bij bedrijven die plastic producten produceren en de politiek die wetten maakt. 

Dit vind je misschien ook leuk