5 redenen waarom we in Nederland gebruik maken van een kenteken

door admin
5 redenen waarom we in Nederland gebruik maken van een kenteken

De Spaanse kentekens voor motorvoertuigen bestaan sinds 1910. Lange tijd bestonden deze uit een provinciecode gevolgd door een volgnummer van maximaal 6 cijfers. Deze kentekens zijn inmiddels zeldzaam geworden. In Nederland kent men het kenteken al sinds 1898. Hiermee was Nederland het derde land wereldwijd dat startte met het gebruik van de kentekenplaten.

Hoeveel van deze kentekenplaten heb jij al gehad in je leven? De kentekenplaat is gekoppeld aan de auto. Dit betekent dat je bij de aankoop van een nieuw voertuig normaliter ook een nieuw kenteken krijgt. In dit artikel vind je vijf redenen die maken dat we deze kentekens gebruiken.

#1: kentekens identificeren de auto

Een eerste reden om kentekens te gebruiken, is de mogelijkheid om een auto te kunnen identificeren. Zonder kenteken zou je nooit weten welke auto van jou is, als twee identieke modellen naast elkaar geparkeerd staan. Ook andere kunnen je auto aan het kenteken identificeren.

#2: mogelijkheid om boetes uit te schrijven

Een andere reden die maakt dat het kenteken gebruikt wordt, is dat het voor instellingen als de politie en gemeente mogelijk is om boetes uit te schrijven. Ze hoeven je niet eerst staande te houden om de boete te kunnen geven. Deze valt op de deurmat bij je thuis!

#3: land van afkomst van een auto herkennen

Naast de mogelijkheid om je eigen auto te identificeren, ziet men in het buitenland uit welk land de auto afkomstig is. Een Spanjaard weet dankzij je Nederlandse kenteken direct dat je uit Nederland komt. Het kan in verschillende situaties handig zijn.

#4: auto als gesignaleerd laten staan

In Nederland worden verschillende automatische systemen gebruikt, die dagelijks honderden of zelfs duizenden kentekens scannen. Op het moment dat een kenteken gesignaleerd staat, komt er automatisch een melding binnen bij de verkeerscentrale of politie. Handig, wanneer je auto in het verleden gestolen is.

#5: informatie over een auto ophalen

Tot slot biedt een kenteken de mogelijkheid om informatie te verkrijgen over een auto. Denk bijvoorbeeld aan het aantal eigenaren dat een auto gehad heeft, de technische gegevens van de auto, het exacte model van het voertuig, enz.

Voer een RDW kentekencheck voor de auto uit, om deze informatie op te halen. Je kunt informatie vinden over je eigen auto, maar ook over die van anderen! Handig, als je wilt weten uit welk jaar de auto van je buurman komt.

Dit vind je misschien ook leuk