Salmonellabacterie in paprikapoeder Mercadona aangetroffen

door admin
Salmonellabacterie in paprikapoeder Mercadona aangetroffen

De Spaanse voedsel- en warenautoriteit Aesan is door de bevoegde autoriteiten geïnformeerd, Mercadona heeft het product uit de schappen gehaald. Er zijn nog geen besmettingen gemeld. Het paprikapoeder, dat door het bedrijf Orencio Hoyo S.L. wordt geproduceerd en door  Mercadona in Spanje wordt gedistribueerd, is uit de handel genomen, al heeft de supermarktketen verzekerd dat het product volgens de analyse van Orencio Hoyo S.L. in perfecte staat verkeert.

Volgens AESAN is de salmonellabacterie aangetroffen in de partij L150719 272020, met een ‘ten minste houdbaar tot-datum’ (THT) van oktober 2021. Na de waarschuwing zijn in Spanje nog geen besmettingsgevallen gemeld. Klanten die het milde paprikapoeder hebben gekocht, wordt geadviseerd het niet te gebruiken maar het terug te brengen naar het verkooppunt.

Wat is Salmonella? 

Salmonellabacteriën kunnen leiden tot een salmonella-infectie; een van de meest voorkomende en wijdverbreide door voedsel overgedragen ziekten. Een infectie die zich kenmerkt door plotselinge koorts, buikpijn, diarree, misselijkheid, braken, hoofdpijn, spierpijn en andere systemische verschijnselen. Vaak zijn de symptomen van een salmonella-infectie relatief mild en herstellen patiënten zonder specifieke behandeling. Met name bij jonge kinderen en ouderen kan uitdroging als gevolg van de ziekte wel ernstig en levensbedreigend zijn.

Uitzonderlijk

De salmonellabacterie wordt eerder geassocieerd met rauwe eieren of rauw vlees dan met paprika’s. En al is het ongebruikelijk, het is wel mogelijk dat paprika’s besmet zijn. Zoals voedselveiligheidsdeskundige Miguel A. Lurueña uitlegt, komt deze bacterie niet voor in voedsel dat weinig water bevat. Het watergehalte van paprika’s ligt normaal gesproken onder de cruciale grens voor de salmonellabacterie. Door productiefouten, bijvoorbeeld als gevolg van verkeerde droging of opslag, neemt het watergehalte toe en bestaat de kans dat de ziekteverwekker opduikt.

Dit vind je misschien ook leuk