Vaccinatievoorrang voor mensen met overgewicht, Down-syndroom en 70+

door admin
Vaccinatievoorrang voor mensen met overgewicht, Down-syndroom en 70+

Het gaat dan volgens de SEMPSPH om alle Spanjaarden die wegens een medische indicatie een verhoogd risico op overlijden hebben als zij covid-19 zouden krijgen. Dit betreft geen nationaal bindend protocol, maar is uitsluitend een advies van medisch specialisten. 

Aandoeningen met hoog, gemiddeld of laag risico bij covid-19

Deze specialisten hebben vier groepen gedefinieerd die volgens hen nu als eerste aan beurt voor vaccinatie moeten zijn: dat zijn alle 70-plussers, alle personen met drie of meer lichamelijke aandoeningen (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, overgewicht en hoog cholesterol), alle personen met het syndroom van Down en alle personen met ernstig overgewicht (met een BMI van 40 of meer).

Alle overige aandoeningen zijn ingedeeld in de categorie ‘hoog’, ‘gemiddeld’ of ‘laag’ risico. In de groep aandoeningen met een hoog risico horen bijvoorbeeld ook alle mensen met een hart- of vaatziekte, lever- of nierziekte en mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. 

Daarbij is niet alleen gekeken naar de risico’s zoals die tot nu toe in de praktijk zijn gebleken, maar ook naar de te verwachten gevolgen op basis van het ziektebeeld zoals bijvoorbeeld bij mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan. Op de laatste plaats van de prioriteitenlijst van de SEMPSPH (in de categorie ‘laag risico’) staan personen die besmet zijn met het HIV-virus, een risicogroep voor iedere vorm van infectie. Volgens de Vereniging staan zij niet bovenaan, omdat in de meeste gevallen de infectie onder controle is en het immuunsysteem normaalt functioneert. Mensen met de ziekte AIDS hebben daarentegen wel een verlaagde weerstand waardoor zij worden ingedeeld bij de groep mensen met een ziekte van het afweersysteem en dus in de hoogste risicocategorie horen. 

Te volgen strategie bij beperkt aantal beschikbare vaccins

Omdat er maar een beperkt aantal vaccins beschikbaar is, zijn ook de drie risicocategorieën (hoog, gemiddeld, laag) weer onderverdeeld in drie subniveaus. Dit schema van de SEMPSPH biedt uitkomst op het moment dat alle belangenverenigingen zich melden om als prioriteitsgroep voor de vaccinatie aangemerkt te worden zoals dat bijvoorbeeld al het geval was bij de Vereniging van Oncologen en die van Hematologen. 

Dit vind je misschien ook leuk