Forse daling van druk op intensive cares in Spaanse ziekenhuizen

door admin
Forse daling van druk op intensive cares in Spaanse ziekenhuizen

Vergeleken met 1 februari, toen er een piek geregistreerd werd in het aantal ic-opnamen (5000) zijn er nu duizend ic-bedden vrijgekomen. Voor aanvang van de pandemie waren er 4.400 ic-bedden beschikbaar in de Spaanse ziekenhuizen, waardoor uitbreiding van bedden op operatie- en reanimatiekamers en andere ad hoc oplossingen noodzakelijk waren. 

Situatie op ic’s werd steeds kritieker

Eind maart 2020 hadden al 5.800 mensen met covid-19 intensieve medische zorg met beademing nodig. In de regio Madrid was de ic-bezetting op dat moment zelfs drie keer zo hoog als normaal met 1.500 patiënten op de ic-afdelingen. Na maart 2020 steeg en daalde het aantal bezette bedden op de ic’s mee met de golven van epidemie, maar de situatie werd steeds kritieker omdat de volgende golf zich alweer aandiende voordat druk op de afdelingen voldoende was afgenomen. 

35 procent van de Spanjaarden gevaccineerd

De huidige situatie is gelijk aan die van 14 oktober, toen er 1.652 ernstig zieke covid-patiënten in het ziekenhuis lagen. Dankzij de vaccinaties is de epidemiologische situatie nu echter een stuk gunstiger als toen. In oktober volgde een nieuwe grote besmettingengolf, terwijl nu de cijfers stabiel aan het dalen zijn en er inmiddels een incidentie is van 135 gevallen per 100 duizend inwoners. 35 procent van de Spanjaarden (16,3 miljoen mensen) hebben ten minste een dosis vaccin gekregen en 93 procent van de 60-plussers is inmiddels geïmmuniseerd waarmee de druk op de ic’s aanzienlijk is verminderd. 

Regionale verschillen 

Terwijl in de regio Valencia en Galicië nog maar 3 procent van de ic-bedden voor covid-zorg wordt gebruikt, is dat in de regio Aragón, Catalonië en Baskenland nog steeds meer dan 25 procent en in Madrid zelfs meer dan 35 procent. In laatstgenoemde regio, waar nog sprake is van een incidentie van boven de 200, liggen nu nog 460 coronapatiënten op de ic.

De druk op intensive-careafdelingen neemt niet evenredig af met de afname van het aantal covid-patiënten. Ad hoc afdelingen die voor de covid-zorg werden ingericht zijn nu gesloten en uitgestelde niet-acute zorg komt langzaam weer op gang. Bovendien lijkt het erop dat de mensen die nu op de ic belanden, daar gemiddeld langer liggen dan tijdens de eerste coronagolven, omdat de gemiddelde leeftijd daalt en daarmee dalt ook het aantal patiënten dat aan de gevolgen van covid-19 komt te overlijden. 

Dit vind je misschien ook leuk