Catalonië van plan patiëntgegevens te verkopen

door admin
Catalonië van plan patiëntgegevens te verkopen

Het Catalaanse ministerie van Volksgezondheid maakte dit bekend in de Catalaanse staatskrant DOGC. Hiermee legde ze de laatste hand aan project VISC+, een project waarmee anonieme patiëntgegevens ter beschikking gesteld kunnen worden aan instanties die zich bezighouden met onderzoek, onderwijs en statistiek.

Privacybescherming 

Het project heeft al veel stof doen opwaaien. Tegenstanders zijn bang dat de privacy van de patiënten niet gewaarborgd kan worden. Volgens Aquas, het bedrijf dat de gegevens moet gaan anonimiseren, ‘bestaat er echter geen enkel risico en komt het project iedereen ten goede. Onderzoek waarvoor vroeger zeven jaar uitgetrokken moest worden, kan nu binnen enkele weken voltooid zijn.’

Ethiek

De afdeling Bio-ethiek en Recht van de universiteit van Barcelona wijst in een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport op de risico’s. De wet die toestaat dat patiëntgegevens die geanonimiseerd zijn uitgewisseld mogen worden, houdt namelijk geen rekening met de huidige technologische ontwikkelingen die het mogelijk maken geanonimiseerde gegevens weer terug te koppelen aan persoonlijke gegevens. 

Veto

Eind vorig jaar verhinderde de oppositie de verkoop van duizenden gevoelige patiëntgegevens aan een particuliere instantie, die een bod had gedaan van 25 miljoen euro. Ze eisten een publieke aanbesteding en inspraak van het publiek.

Derden

In het plan VISC+ staat dat de instanties voor onderzoek, onderwijs en statistiek die de beschikking krijgen over de gegevens deze vervolgens mogen doorspelen aan bedrijven en organisaties voor wie ze werken. Juist deze bepaling roept weerstand op. Volgens tegenstanders wordt hiermee de scheidslijn tussen algemeen belang voor de volksgezondheid enerzijds en commerciële doeleinden anderzijds te vaag.

Dit vind je misschien ook leuk