Spaans jongetje overleden aan difterie

door admin
Spaans jongetje overleden aan difterie

Pas vier dagen nadat het jongetje de eerste symptomen van de ziekte vertoonde, werden specifieke tests bij hem afgenomen, waaruit bleek dat hij difterie had. Hij was niet gevaccineerd. Zijn ouders hadden om principiële redenen besloten dat niet te doen. Meteen toen dat bekend werd, kwam er in Spanje een heftige discussie op gang over het al dan niet inenten van kinderen.

‘Dit mag niet weer gebeuren’

Boi Ruiz, afgevaardigde van het regionale ministerie van Gezondheid in Catalonië zei in een persverklaring dat ‘zowel de niet-ingeënte kinderen als hun ouders, die onvoldoende geïnformeerd blijken te zijn, slachtoffer zijn’. En: ‘Dit mag niet weer gebeuren. Mensen moeten hun kinderen in laten enten. Het is heel triest dat in een land waar iedereen toegang heeft tot vaccinaties zoiets gebeurt.’ Ruiz verzekerde zijn toehoorders er nog van dat niemand die tegen difterie is ingeënt risico loopt. Niet duidelijk is echter waar het overleden jongetje door is besmet.

Tien dragers

Meteen nadat het jongetje ziek werd, zijn tussen de 50 en 150 personen, waaronder veel kinderen die in aanraking waren geweest met het jongetje, goed in de gaten gehouden door de gezondheidsdiensten. Tien van hen, waaronder acht kinderen, blijken de drager van de bacterie te zijn. Geen van allen vertoont echter symptomen van de ziekte en ze hebben allemaal een preventieve antibiotica-kuur voorgeschreven gekregen.  

Volgens het ministerie van gezondheid is tussen de 0,2 en 0,4 procent van de bevolking drager van de difterie-bacterie. Om zo snel en goed mogelijk te kunnen handelen in het geval van een besmetting, heeft de Spaanse regering aan de Europese Unie een reserve voorraad medicijnen tegen de bacterie gevraagd.

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Die produceert een gifstof die de weefsels van de luchtwegen, het hart en het zenuwstelsel beschadigt.

Dit vind je misschien ook leuk