‘Spanje, zit en praat’ als motto voor El Clásico FC Barcelona tegen Real Madrid

door admin
'Spanje, zit en praat' als motto voor El Clásico FC Barcelona tegen Real Madrid

De actiegroep heeft op donderdag een formeel verzoek hiertoe ingediend bij beide voetbalclubs, die elkaar op 18 december treffen in Camp Nou in Barcelona. “Het is een verzoek dat de vrije ontwikkeling van de voetbalwedstrijd waar veel mensen naar uitkijken respecteert, maar tegelijkertijd de exceptionele situatie waarin we nu leven en die een dialoog vereist, zichtbaar maakt”, zo stelt Tsunami Democràtic in een persbericht.

“We verwachten de komende dagen een antwoord, vóór we een ander persbericht verspreiden”, is de waarschuwing. De actiegroep is van mening dat clubs van deze omvang de sociale problemen die er zijn in het land niet mogen negeren. Daarom rekent men op hun ‘betrokkenheid bij het zoeken naar een oplossing voor het politieke conflict’.

“De staat achtervolgt een meerderheid van de Catalaanse bevolking en ontkent absoluut de verdediging van een politiek project: zelfbeschikking’, stelt de actiegroep, die voorts van mening is dat de staat de gevangengenomen onafhankelijkheidsleiders en activisten ‘vervolgt’ en dat er ‘een gebrek is aan scheiding van machten’ in Spanje. In dit opzicht zou Spanje ook rapporten hierover van internationale organisaties zoals Amnesty International en de VN negeren, die eveneens hun vraagtekens hebben gezet bij de legitimiteit van de gevangenisstraffen die zijn opgelegd aan de Catalaanse politieke leiders die betrokken waren bij het referendum over onafhankelijkheid in oktober 2017 en de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring door het Catalaanse parlement die daarop volgde.

Tsunami Democràtic heeft zich sinds het vonnis hierover in oktober bekend werd gemaakt, opgesteld als organisator van al het protest tegen die uitspraak. Allereerst werd het vliegveld van Barcelona bezet, werden treinen ontregeld en blokkeerden groepen actievoerders drie dagen lang de AP-7 bij de grens met Frankrijk. Op 25 oktober kondigde de actiegroep al aan om opnieuw een demonstratie te organiseren ter gelegenheid van de wedstrijd FC Barcelona tegen Real Madrid. 

 

Dit vind je misschien ook leuk