Spanje wil hervorming sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandigen

door admin
Spanje wil hervorming sociale zekerheidsbijdragen voor zelfstandigen

Over het nieuwe systeem wordt nog gesproken en onderhandeld tussen de sociale partners. Het zou per 2023 op progressieve wijze worden ingevoerd. De grootste wijziging is dat in het toekomstige systeem de bijdragen die zelfstandigen aan de sociale zekerheid moeten betalen worden gebaseerd op het reële inkomen in plaats van dat het om een vast bedrag per maand gaat, ongeacht hoeveel een zelfstandige verdient.

Toonaangevende verenigingen voor zelfstandigen vragen al heel lang om een koppeling tussen verdiensten en sociale zekerheidsbijdrage. Nu is  het zo dat ook al verdient een zelfstandige heel weinig er toch minimaal 250 euro aan het sociale zekerheidsstelsel moet worden bijgedragen. Mensen die heel veel verdienen, betalen dan hetzelfde. 

Minister Escrivá van Sociale Zekerheid heeft het voorstel gedaan aan de belangrijkste vakbonden UGT en CCOO, evenals aan de werkgeversgroepen CEOE en Cepyme. Het gaat volgens El País om een document van 14 pagina’s, waarover het ministerie wel heeft gewaarschuwd dat er nog verschillende opties op tafel liggen en het hier dus niet om de definitieve tekst gaat. 

In Spanje kiezen de meeste zelfstandigen (autónomos) er nu voor het laagste maandbedrag vanaf 250 euro te betalen, dat is gebaseerd op een premie-inkomen van 944 euro, ongeacht het werkelijke inkomen. Dat kan dus in de toekomst niet meer. Nu is het ook nog zo dat zelfs de zelfstandigen met de laagste verdiensten een minimumbedrag moeten betalen. 

Volgens het plan zouden er 13 premieschijven komen voor zelfstandigen op basis van het jaarinkomen van de zelfstandige. Die geven maandelijkse te betalen bedragen weer tussen minimaal 90 en maximaal 1.220 euro weer. In El País is te zien dat iemand die tussen 3.000 en 6.000 euro per jaar verdient dan in de toekomst 90 euro per maand moeten betalen. Voor een zelfstandige die op jaarbasis tussen de 27.000 en 32.000 verdient, zou het maandbedrag toenemen tot 670 euro. Verdient en autonomo in Spanje meer dan 48.841 euro dan wordt het maandbedrag zelfs 1.220 euro. 

Het nieuwe systeem zou volgend jaar worden ingevoerd, hoewel de effecten pas in 2023 voelbaar zouden zijn, en er zou een overgangsperiode zijn van negen jaar.

In het nieuwe systeem kunnen zelfstandigen dus hun premie-inkomen kiezen op basis van een schatting van hun jaarinkomsten. Dat premie-inkomen zou tot zes keer per jaar gewijzigd kunnen worden. Als er een discrepantie ontstaat tussen de bijdragen en de reële inkomsten aan het einde van het jaar, moet een aanvullende betaling worden gedaan, of een terugbetaling worden aangevraagd.

Dit vind je misschien ook leuk