Nederland en Spanje opnieuw rood op nieuwe Europese coronakaart

door admin
Nederland en Spanje opnieuw rood op nieuwe Europese coronakaart

Belangrijk is wel dat de kleurcode van het ECDC iets anders is dan een reisadvies. De kleurcode zegt alleen iets over het coronarisico. Al gebruiken diverse overheden de kaart wel bij het bepalen van de reisadviezen voor verschillende landen. Dan worden meer factoren meegewogen, bijvoorbeeld of veel mensen het virus meenemen vanuit een specifiek land naar NEderland of dat er een gevaarlijke mutant rondwaart in een specifiek land van herkomst.

De kaart wordt gebaseerd op de cijfers die de lidstaten aanleveren. Nederland was enkele weken geleden nog deels geel en deels groen. Vervolgens steeg het aantal coronabesmettingen sterk de afgelopen anderhalve week, dus lag het in de lijn der verwachtingen dat die kleuren in rood zouden veranderen. Expert verwachten dat het met het huidige besmettingsniveau niet lang wachten is voordat Nederland donkerrood kleurt. Alleen de regio Groningen heeft die kleur al vanwege het explosieve gegroeide aantal besmettingen van de afgelopen week. Voor donkerrood moeten in twee weken tijd meer dan 85.000 mensen besmet raken in Nederland. Alleen op woensdag al werden ruim 10.000 besmettingen geregistreerd.

Op zich verandert de kleur rood nog niets aan de reisvereisten. Mensen moeten volledig gevaccineerd zijn, een herstelbewijs kunnen overleggen of een bewijs van een negatieve PCR-test bij zich dragen. Lidstaten kunnen echter afwijken van deze Europese richtlijn en met aanvullende maatregelen komen. Een daarvan zou bij donkerrood zeer waarschijnlijk de quarantaineplicht kunnen zijn voor reizigers afkomstig uit donkerrode regio’s, zo waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. 

De nieuwe coronakaart van de EU komt bij het gewijzigde reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee Spaanse eilanden groepen Balearen en de Canarische Eilanden, het vasteland van Portugal en Cyprus gingen van geel naar oranje. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden worden afgeraden. Dit advies heeft wel gevolgen voor reizigers. Sunweb annuleert tot 30 juli alle vakantiereizen naar die landen of boekt deze om. Reisorganisatie TUI verlengt de periode waarin er niet nar de Balearen en Canarische Eilanden gevlogen wordt tot en met 13 augustus. De organisatie verwacht niet dat het reisadvies binnen deze periode weer naar geel verandert. 

Reizigers die op deze oranje bestemmingen zijn moeten vanaf zondag bij terugkeer naar NEderland een vaccinatie, herstel-, of negatief testbewijs laten zien en hoeven niet in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. 

Incidentie Spanje

In Spanje steeg de incidentie gemeten over 14 dagen sinds dinsdag met 33 punten tot 469,5 gevallen op de 100.000 personen. 22,2 miljoen personen zijn volledig gevaccineerd. De incidentie stijgt ook in alle autonome regio’s. In de ene regio wat harder dan de andere. De snelste stijging vindt plaats in Navarra met 69 punten meer dan een dag eerder, Castilla y León (+65) en Aragón (+60). Veertien regios vallen nu onder de noemer ‘uitzonderlijk risico’. De laagste incidentie is nu Castilla-La Mancha, Ceuta en Melilla. Alledrie in een gemiddeld risiconiveau. 

De besmettingen onder jongeren tussen 20 en 29 jaar blijven oplopen: 1.508 gevallen per 100.000 inwoners in de laatste 14 dagen. In 11 regio’s komt de incidentie uit boven de 1.000 gevallen. In Catalonië en Castilla y León ligt dat cijfer zelfs boven de 3.000.

Ziekenhuisbezetting

De bezetting van ziekenhuisbedden met Covid-patiënten stijgt met een halve punt tot 8,75%. In Catalonië is 23,5% van de bedden op de intensive care-afdelingen bezet met coronapatiënten. Boven het landelijk gemiddelde bevinden zich Madrid met een IC-bezetting van 10,23% en Castilla y León (8,49%) en Melilla (11,76%).

In Spanje heeft 47,4% van de bevolking de volledige vaccinatie ontvangen en 60% heeft de helft van de dosis ontvangen. 

Dit vind je misschien ook leuk