Lijst afgeluisterde en gehackte politici steeds langer in Spanje

door admin
Lijst afgeluisterde en gehackte politici steeds langer in Spanje

Elke dag komt er meer naar buiten over wie er allemaal betrokken is bij de Pegasus-kwestie. Begin deze week werd bekendgemaakt dat de telefoons van de premier van Spanje en minister Robles van Defensie waren gehackt met de Pegasus-software. Op donderdag liet The Guardian weten dat er een lijst met 200 Spaanse telefoonnummers is van mensen die mogelijk getraceerd werden.

65 Catalaanse en Baskische separatisten ook bespioneerd

Slechts enkele dagen later schrijft de Spaanse nieuwssite RTVE.es dat de lijst met afgeluisterde telefoonnummers steeds langer wordt. Niet alleen 200 Spaanse nummers zouden op een lijst staan om getraceerd te worden, nu blijkt dat 65 Catalaanse en Basische separatisten ook zijn bespioneerd met deze software. Deze conclusie trekt het Canadese onderzoeksbureau Citizen Lab samen met de universiteit van Toronto.

Onder meer de president van de Generalitat, Pere Aragonès, maar ook Carles Puigdemont, Quim Torra en andere leden en voormalig leden van het Catalaanse parlement en congres werden in de afgelopen jaren getraceerd. Ook pro-onafhankelijke activisten, advocaten en familieleden van deze politici werden de afgelopen jaren in de gaten gehouden.

Spaanse overheid luisterde separatistische leiders af

De Spaanse inlichtingendienst geeft toe dat de Spaanse overheid in 2017, toen Catalonië eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep, Catalaanse leiders heeft afgeluisterd met deze software. De CNI voegt hier wel aan toe dat zij hiervoor toestemming had van de rechtbank.

Momenteel loopt er een onderzoek door de Audiencia Nacional naar aanleiding van het hacken van de telefoons van premier Sánchez en minister Robles. De Spaanse inlichtingendienst vertelt dat ze momenteel bekijkt wie er in Spanje het slachtoffers is geworden van de Pegasus-software op basis van onderzoeken door onder meer Citizen Lab.

Het uitlekken van deze grootschalige spionagepraktijken en de bekendmaking van enkele namen van wie de telefoons zijn gehackt, schudt het politieke landschap in Spanje flink door elkaar. Het zet de coalitieregering onder druk en leidt tot behoorlijke crises binnen de regering.

Spannende ontmoeting Sánchez en Aragonès na spionagepraktijken

Vandaag komen premier Sánchez en de Catalaanse president Aragonès voor het eerst bij elkaar na het uitlekken van de Pegasus-kwestie. Deze ontmoeting vindt plaats op een economische bijeenkomst van de Europese Commissie in Barcelona. Het is voor Sánchez de eerste keer dat hij openlijk praat over de spionagepraktijken en sinds de Spaanse inlichtingendienst bekendmaakte dat de overheid separatistische leiders, weliswaar met toestemming van de rechtbank, afluisterde met dezelfde spionagesoftware.

De leider van Catalonië, zelf ook slachtoffer van spionagepraktijken, vraagt Sánchez al dagen om uitleg hierover. Aragonès liet vrijdag tijdens een persmoment weten dat het vertrouwen tussen beide regeringen is beschadigd: “In een democratie bespioneer je leden van de andere partij niet.”

Dit vind je misschien ook leuk