Waarom Madrid zo populair is bij multinationals en hun datacenters

door admin
Waarom Madrid zo populair is bij multinationals en hun datacenters

Volgens gegevens van de regionale overheid heeft maar liefst 91 procent van dit soort bedrijven, wat neerkomt op 31 internationale datacenters, zich gevestigd in de regio Madrid. Toch is dit volgens de autonome regering niet voldoende. Madrid heeft namelijk onlangs meer dan twintig openbare terreinen aangewezen als ideale plek voor nog meer multinationals om zich te kunnen vestigen in Spanje. Het zijn veelal lege, maar goed bereikbare, terreinen van minstens 2.000 vierkante meter met reeds aangelegde voorzieningen.

Volgens de Spaanse nieuwssite CincoDías bevinden deze terreinen zich voornamelijk in het zuiden van de regio, met name in Getafe en Fuenlabrada. De betreffende percelen worden publiekelijk aanbesteed wanneer investeerders hier interesse in tonen.

Voordelen van datacenters in Madrid

Volgens het regiobestuur zijn er meerdere voordelen te noemen voor multinationals om zich in Madrid te vestigen. Zo zijn er al diverse datacenters én overheidsinstanties aanwezig en zijn er in deze regio veel professionals te vinden die werkzaam zijn in deze sector. Ook de strategische ligging ten aanzien van de onderzeese kabels vanuit de VS, Latijns-Amerika en Afrika zijn verbonden met Madrid.

Bovendien garandeert het regiobestuur van Madrid het groeipotentieel van de regio. De datacenters in Madrid hebben momenteel een capaciteit van 100 MW. Bronnen schatten in dat dit tegen 2026 kan groeien tot wel 620 MW.

Waarom sommige multinationals juist niet voor Madrid kiezen

Toch hebben niet alle multinationals zich in Madrid gevestigd. Zo beschikt Amazon over een datacenter in Aragón en opereert Meta vanuit Castilië-La Mancha. Voordelen voor bedrijven om zich juist verder van Madrid te oriënteren zijn de lagere kosten om elders in Spanje te bouwen en het feit dat juist in de verlaten gebieden van Spanje veel meer oppervlakte beschikbaar is.

Bovendien moedigt de Spaanse regering juist het verspreiden van dit soort grote bedrijven door heel Spanje aan. Ontvolking is al jarenlang een probleem in Spanje en juist door bedrijven te vestigen in andere regio’s dan Madrid en langs de Middellandse Zee, is het de bedoeling dat de verlaten regio’s weer in trek komen en zo de economische kansen meer te spreiden over het land.

Dit vind je misschien ook leuk