Spaanse minister stapt op wegens falen rond controversiële abortuswet

door admin
Spaanse minister stapt op wegens falen rond controversiële abortuswet

Hij vertrekt niet alleen als minister, maar zal de politiek geheel verlaten. Het intrekken van het wetsvoorstel dat het recht op abortus sterk beperkte werd al dagenlang vermoed, maar dinsdag bevestigd door premier Mariano Rajoy van de conservatieve Volkspartij (PP).

Politieke taak

Gallardón die voorheen president van de autonome regio Madrid was (van 1995 tot 2003) en daarna burgemeester van Madrid (van 2003 tot 2011), geeft ook zijn zetel in het parlement op en al zijn functies binnen de Partido Popular. Hij zei dat hij het invoeren van zijn wetsvoorstel had gezien als zijn politieke taak. Een taak die hij als minister bij zijn aantreden van zijn regering heeft gekregen. Die won de verkiezingen in 2011 met een campagne waarin onder meer een strengere abortuswet werd beloofd.

Felle kritiek

Zijn wetsvoorstel ontving vanaf het begin felle kritiek. Kritiek die niet alleen vanuit zijn eigen partij kwam, maar ook van de oppositie en de bevolking, die dit jaar vele malen de straat opging om tegen het voorstel te demonstreren. Ook vanuit internationale hoek ontstond felle oppositie tegen het voorstel dat Spanje een van de strengste abortuswetten van Europa zou geven, nadat de sociaaldemocratische regering van José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) abortus in 2010 tot in de veertiende week van de zwangerschap legaliseerde.

Ernstige afwijkingen

Abortus zou alleen mogelijk zijn in geval van verkrachting of als de vrouw ernstige gezondheidsproblemen zou hebben door de zwangerschap. Zelfs abortus bij ernstige afwijkingen van de foetus werd bemoeilijkt.

Stemmenverlies

In december werd het voorstel nog goedgekeurd door de ministerraad. Maar naarmate de tegenstand toenam werd de verdeeldheid binnen de partij groter. Politiek analisten zien de naderende verkiezingen als oorzaak voor het op de plank leggen van de wet. Men zou vrezen voor teveel stemmenverlies bij de gemeenteraadsverkiezingen in mei 2015 en de landelijke verkiezingen in november volgend jaar.

Wie Gallardón zal gaan opvolgen is nog niet bekend.

Dit vind je misschien ook leuk