Spookachtige demonstratie tegen de ‘muilkorfwet’ in Madrid

door admin
Spookachtige demonstratie tegen de 'muilkorfwet' in Madrid

Deze Ley de Seguridad Ciudadana (Wet voor de veiligheid van burgers) werd zonder steun van de oppositie aangenomen door de Spaanse regering onder leiding van Mariano Rajoy, die met zijn Partido Popular een absolute meerderheid heeft in het Spaanse parlement.

De wet staat administratieve sancties toe voor veel vormen van politiek protest. Dit betekent dat mensen hoge geldboetes kunnen krijgen zonder tussenkomst van justitie als ze demonstreren. Volgens de regering is de wet nodig om de openbare orde te handhaven. Die werd de afgelopen jaren van crisis regelmatig verstoord door talloze protesten van boze burgers tegen de bezuinigingen, gedwongen huisuitzettingen en tegen de alomtegenwoordige corruptie binnen de Spaanse overheid. 

Mond snoeren

Tegenstanders zien in de wet slechts een poging van de regering om de bevolking de mond te snoeren. De overheid zou zichzelf beschermen door van Spanje langzaam een politiestaat te maken. Een gevoelig punt, want veel oudere Spanjaarden herinneren zich nog goed de tijd waarin dictator Franco in Spanje de scepter zwaaide en met zijn Tribunaal voor de Openbare Orde politieke ‘misdrijven’ tegen de toenmalige regering bestrafte. Volgens de nieuwe wet kan het zonder toestemming de straat op gaan om te demonstreren je een boete opleveren tussen de 30.000 en 600.000 euro. 

Wij zijn geen criminelen

De actiegroepen No Somos Delito (we zijn geen criminelen) en Holograms for Freedom organiseerden het hologrammen-protest om zo te kunnen demonstreren zonder de wet de overtreden. Het is voor zover bekend de eerste keer ooit dat hologrammen demonstreerden. Een ongrijpbaar en virtueel protest want 18.000 mensen deden mee, zonder er zelf te zijn, aan iets dat er op de tv-beelden enigszins spookachtig uitziet. Op een groot zwart doek dat voor het parlement in Madrid was gespannen verschenen de demonstranten die leuzen schreeuwden als ‘nee tegen de muilkorfwet’ en ‘wij zijn geen criminelen’. 

De wet gaat per 1 juli aanstaande van kracht. Uit een enquête uitgevoerd door bureau Metroscopia in opdracht van de krant El País afgelopen december bleek dat 82 procent van de Spanjaarden de wet wil veranderen of er ronduit tegen is.

Dit vind je misschien ook leuk