Reserveren voor Caminito del Rey is weer mogelijk

door admin
Reserveren voor Caminito del Rey is weer mogelijk

Het beroemde en spectaculaire wandelpad dat zijn naam ontleend aan het feit dat het begin vorige eeuw werd geopend door koning Alfonso, was sinds eind maart gesloten voor publiek. Een nieuw particulier bedrijf heeft de exploitatie en het onderhoud van het pad in die periode overgenomen van de provincie Málaga. 

Massale toeloop

Omdat de Caminito del Rey het eerste jaar gratis was, was de toeloop ontzettend groot. Kaarten werden steeds per een periode van drie maanden vrijgegeven, maar die drie maanden waren elke keer direct volgeboekt. Vanaf 22 april kost een toegangskaart 10 euro. Wil je er meteen een busrit bijboeken, die je vanaf het einde van het pad weer terug naar het begin brengt in een ritje van tien minuten, dan komt daar 1,55 euro bij. 

Reserveren mogelijk tot eind juni

Reserveren is nu via deze website mogelijk tot eind juni. De Caminito del Rey is gesloten op maandagen en zal eveneens dicht zijn op 24, 25 en 31 december. Ook bij harde wind wordt geen publiek toegelaten. Voor die gelegenheden en voor mensen die om andere reden het pad zelf niet willen lopen, wordt er een alternatief pad gebouwd dat de rivier de Guadalhorce voor een deel zal volgen en van waaruit het pad en de spectaculaire omgeving ook te bewonderen is.

Online reserveren

Volgens de provincie Málaga werden op maandag 18 april al direct 11.520 kaarten verkocht. De populariteit van het pad lijkt er dus met een toegangsprijs niet veel minder op te worden. Je kunt online reserveren en de tijd van toegang bepalen. Dit is elk half uur vanaf 10 uur in de ochtend tot 17 uur ’s middags. 

Volgens de Diputación de Málaga wordt 37% van de kaarten verkocht aan tussenpersonen in de reisbranche, zoals reisbureaus en agentschappen, 37% wordt via bedrijven in de omgeving aan de man gebracht, 16% gaat naar instellingen met educatieve en culturele doeleinden en slechts 10% wordt direct aan particulieren verkocht. 

Per jaar mogen maximaal 300.000 mensen het pad betreden. Dit is om de omgeving en het pad voor verval te behoeden. Dat betekent dat er dagelijks 1.100 mensen toegelaten worden. Het telefoonnummer voor vragen 902 646 289 is in bedrijf, maar lijkt nog niet echt bemand. Zelf stonden we drie keer zolang in de wacht dat we onze poging om wat vragen te stellen voor nu hebben opgegeven. De website om te reserveren is enkel in het Spaans.

Wandeling

De wandeling begint aan de kant van Ardales ter hoogte van restaurant El Mirador. Daar is een lange voetgangerstunnel vanaf de weg die je naar de ingang leidt, ongeveer 1 kilometer verderop. Het pad zelf gaat op het laatste gedeelte echt op een hoogte van 100 meter boven de rivier door de kloof Los Gaitanes. Daar is ook nog goed te zien hoe het oorspronkelijke, in zeer vervallen staat verkerende pad eruit ziet. Hier verloren diverse waaghalzen gedurende de vorige eeuw hun leven. Zij worden middels gedenkplaten nog herinnerd. Wie rustig de tijd neemt, is meestal binnen een uur of drie wel bij de uitgang. Hier brengt een pendelbus je weer terug naar het beginpunt. Die bus kost 1,55 en is tegelijkertijd met de toegangskaart tot de Caminito del Rey te reserveren.

Dit vind je misschien ook leuk