Madrid neemt extra maatregelen tegen terreur in Madrid tijdens jaarwisseling

door admin
Madrid neemt extra maatregelen tegen terreur in Madrid tijdens jaarwisseling

Men verwacht grote samenscholingen van mensen op verschillende momenten tot 6 januari. Zo vindt op 30 december de ‘ensayo de las Campanadas’ plaats. Hier wordt feitelijk ‘geoefend’ voor de jaarwisseling. Massa’s mensen komen vanaf een uur of tien ’s avonds samen op Puerta del Sol en nemen dan twaalf eetbare dingen mee, snoepjes, stukjes mandarijn etcetera. Na de klokslagen viert iedereen zijn pré-nieuwjaarsfeest in bars en clubs rond het beroemde plein. 

Op 31 december wordt al sinds 1964 de Carrera San Silvestre Vallecana gehouden in de hoofdstad. Duizenden deelnemers verdeeld in verschillende categorieën rennen tien kilometer, veelal verkleed en onderweg besprenkeld met kunstsneeuw. Die avond is dan het echte nieuwjaarsfeest op Puerta del Sol met opnieuw de samenkomst van duizenden mensen die hun twaalf druiven eten om middernacht.

Dan volgt op 5 januari nog de grootste Cabalgata de los Reyes Magos van Spanje: de Driekoningenoptocht door het centrum van Madrid. Ook hier zullen de beveiligingsmaatregelen flink worden opgevoerd.

De politie benadrukt dat er geen enkele concrete aanwijzing is voor een aanslag of welke terroristische actie dan ook in de Spaanse hoofdstad. Men neemt gewoon volgens het terreurniveau 4 de maatregelen die passen bij gelegenheden waar veel mensen op een plek samenkomen. 

In totaal zijn 2.000 extra politieagenten ingezet die naast de bovengenoemde evenementen de gangbare strategische posities in zullen nemen op het vliegveld en bij trein- en metrostations. Het aantal patrouilles op straat zal ook worden verhoogd. Vanuit de lucht overziet een helikopter de stad. Bij Puerta del Sol zullen betonblokken en andere barrières moeten voorkomen dat vrachtwagens het plein op kunnen zoals bij de aanslag vorige week in Berlijn en in juli in Nice is gebeurd.

De politie benadrukt dat het onmogelijk is een absolute garantie op veiligheid te geven maar dat op elk niveau onvermoeibaar wordt gewerkt aan de veiligheid.

Dit vind je misschien ook leuk