Movistar, Vodafone en Yoigo schaffen volledige roaming af

door admin
Movistar, Vodafone en Yoigo schaffen volledige roaming af

Dat geldt voor alle EU-lidstaten, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Voor de populaire vakantielanden Zwitserland, Turkije en Andorra blijven wel kosten voor roaming doorberekend worden. Voorlopig is bellen in Groot-Brittannië nu ook goedkoper, maar dat verandert waarschijnlijk als het land de EU verlaten heeft.

Het is goed nieuws voor de Europese consument, die niet meer hoeft te schrikken van zijn of haar telefoonrekening na een vakantie in het buitenland. Voor mobiele data mag maximaal 7,70 euro per gigabyte worden gerekend en dit gaat jaarlijks omlaag tot het maximum van 2,50 euro per gigabyte in 2022. Bellen kost maximaal 3,2 eurocent per minuut en de kosten voor het sturen van een sms gaan omlaag van 2 naar 1 eurocent.

Wel is een Fair Use-beleid ingesteld. Dat wil zeggen dat er wel kosten in rekening zullen worden gebracht als je veel meer belt, internet of sms’t dan ‘normaal’. Zo wil men voorkomen dat je een contract afsluit met een provider in het land waar dat heel goedkoop is en er dan oeverloos mee gaat bellen in het land waar je woont. 

Mensen die voor langere tijd in het buitenland verblijven wordt gevraagd je ‘stabiele relatie’ met dat land te bewijzen. Er zijn ook regels en maximale tarieven ingesteld om te voorkomen dat providers de kosten voor het afsluiten van een abonnement opeens verhogen. 

Movistar, Vodafone en Yoigo in Spanje

De drie Spaanse providers gaan een stapje verder. Zij schaffen alle extra kosten af. Heb je een contract bij deze bedrijven dan betaal je tijdens een verblijf in het buitenland precies hetzelfde als wat je in Spanje betaalt. 

Dit vind je misschien ook leuk