Iberische ham uit Andalusië als ster op galadiner Oscaruitreiking

door admin
Iberische ham uit Andalusië als ster op galadiner Oscaruitreiking

De Iberische ham werd op het gala gesneden door cortador en ambassadeur van het bedrijf in de Verenigde Staten, Raúl Garrido. Hij was daar dankzij de keuze van de Oostenrijkse chef-kok Wolfgang Puck, die al 25 jaar het menu samenstelt voor het galadiner tijdens het Governor’s Ball na afoop van uitreiking van de in de filmwereld zo felbegeerde beeldjes.

‘Voor de eerste keer dit jaar raakte ik geïnspireerd door de film ‘Roma’, waar ze Spaans spreken’, legt Puck uit. ‘En ik zei, weet je wat – als er Spaanstalige films zijn, zouden we iets uit Spanje moeten hebben, dus we hebben deze mooie Cinco Jotas ham hierheen gehaald. We zullen het heel dun snijden, serveren met een beetje burrata en wellicht heel weinig geroosterd fruit. Dat zal geweldig zijn.’ 

‘Niemand maakt ham zoals de Spanjaarden dat doen en die van Cinco Jotas is heel speciaal’, aldus verklaarde Puck zijn keuze. Het meest karakteristieke Spaanse product wordt zodoende genuttigd door 1.500 genodigden. Vorig jaar droeg het beroemde Spaanse restaurant El Celler de Can Roca nog bij aan de smaak van het benefietdiner tijdens de Oscaruitreiking georganiseerd door de Stichting Elton John. 

Puck over de ham: ‘Het is absoluut perfect. Genodigden zullen zich voelen alsof ze in het beste Spaanse restaurant zitten. Het is een kado en ook de eerste keer dat we deze ham serveren, maar het zal zeker niet de laatste zijn. In 2011 werd nog 54.000 dollar betaald voor 90 Spaanse hammen van een ander merk. ‘Ja, we hadden eerder Iberische ham, maar die was onvergelijkbaar met die van Cinco Jotas. Dit is de beste die we ooit hebben gehad’, benadrukte Puck. 

Volgens María Castro, directeur communicatie van Cinco Jotas uit Jabugo (Huelva) worden er 10 hammen geleverd. Het gaat om honderd procent Iberische ham van varkens die jarenlang vrij op de ‘dehesa’ hebben rondgelopen en zich uitsluitend voeden met de kruiden die op de dehesas groeien en eikels. De ham tijdens het galadiner heeft vier jaar gerijpt ‘en smelt in je mond’, aldus Castro. 

Cinco Jotas

Al sinds 1879 maakt Cinco Jotas ham in het kleine dorpje Jabugo in de Andalusisch provincie Huelva. Het bedrijf organiseert rondleidingen waar aan bezoekers het hele hamproudctieproces uit de doeken wordt gedaan, van het grazende Iberische varken in de dehesas rond Jabugo tot het eindproduct dat inmiddels een wereldberoemde delicatesse is. Een ham van Cinco Jotas is niet goedkoop. Voor een hele Iberische ham heb je minimaal 500 euro nodig.

Leestips

Wereldberoemde Spaanse delicatesse die smelt op je tong

Duurste en beste ham ter wereld komt uit Huelva

Sierra de Aracena, de bekoorlijke geboortegrond van het Iberische varken

Dit vind je misschien ook leuk