Spaanse taal heeft grote economische waarde

door admin
Spaanse taal heeft grote economische waarde

Liefst veertien delen waren er nodig voor de rapportage van het onderzoek ‘Valor económico del español’ (De economische waarde van de Spaanse taal). Deze week zal de Spaanse koning, in bijzijn van de Peruaanse schrijver en Nobelprijswinnaar voor de literatuur Mario Vargas Llosa, de onderzoeksresultaten in ontvangst nemen.

Gemeenschappelijke taal bevordert handel

Belangrijke conclusie van het onderzoek is dat het spreken van een gemeenschappelijke taal, in dit geval het Spaans, van grote economische waarde is. “De handelsstroom tussen twee Spaanstalige landen is viermaal zo groot in vergelijking met de handelsstroom met niet-Spaanstalig landen; in het geval van directe investeringen is dit zelfs zevenmaal zo groot”, zegt onderzoeksleider José Luis García Delgado, hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universidad Complutense van Madrid.

Aantrekkingskracht van het Spaans

De economische waarde van het Spaans is niet alleen groot voor de commerciële handel tussen Spaanstalige landen, het blijkt ook gunstig voor Latijns-Amerikaanse migranten. Zij verdienen vaak 30% meer dan migranten die afkomstig zijn uit andere landen. De Spaanse taal verdrievoudigt de aantrekkelijkheid om in Spanje werk te zoeken, vooral tussen 1995 en 2005 kwamen veel Latijns-Amerikaanse migranten naar Spanje toe. Ook in de onderwijssector is Spanje populair: binnen het internationale studieprogramma Erasmus zijn de Spaanse universiteiten favoriet onder de 32 deelnemende landen.

Kwalitatieve invloed Spaans moet groter

Toch valt er ook nog veel te winst te behalen. Het grote aantal Spaanssprekenden in landen als Amerika (50 miljoen om precies te zijn) staat niet in verhouding met de invloed van het Spaans op de academische werkvloer. Om niet alleen de kwantitatieve maar juist ook de kwalitatieve status van de Spaanse taal te bevorderen, opende het taal- en cultuurinstituut Instituto Cervantes het ‘Observatorio del Español’ op de Amerikaanse Harvard-universiteit.

Internationale communicatie

Door de steeds verdergaande economische en wetenschappelijke globalisering wordt de internationale communicatie steeds belangrijker. Het Spaans speelt in deze context een belangrijke rol. De sectoren met toonaangevende bedrijven waarvoor de Spaanse taal cruciaal is, zijn heel divers. Bovenaan staat de uitgeverijsector, maar ook in de farmaceutische sector, de duurzame energiesector en de voedingsmiddelenindustrie speelt het Spaans een grote rol.

De Spaanse taal in cijfers

Het Spaans is de op een na meest gesproken moedertaal ter wereld. 450 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Dat getal stijgt naar 550 miljoen als ook alle mensen mee worden geteld die Spaans als vreemde taal hebben geleerd.

Het Spaans genereert liefst 16% van de economische waarde van het bbp en van de werkgelegenheid in Spanje. Een grote bijdrage levert de zogenaamde ‘Factor ñ’: bedrijven met relevante Spaanstalige producten of diensten in de culturele sector. Deze zijn goed voor 2,9% van het bbp van de Spaanse economie.

Dit vind je misschien ook leuk