Spanje erkent belang van onafhankelijk onderzoek corona-aanpak

door admin
Spanje erkent belang van onafhankelijk onderzoek corona-aanpak

Simón reageerde daarmee op het voorstel van twintig prestigieuze internationale medische specialisten die afgelopen vrijdag om een onafhankelijk, niet-politiek onderzoek naar de corona-aanpak van Spanje hadden gevraagd in een brief die gepubiceerd is in het medische tijdschrift The Lancet.  

“Het is evident dat wat er in Spanje is gebeurd grondig geëvalueerd moet worden” liet Simón in zijn reactie weten. Volgens de epidemioloog werd er binnen het ministerie van Volksgezondheid maanden geleden al gesproken over een dergelijk onderzoek. Het liefst zou Simón het onderzoek zo snel mogelijk laten plaatsvinden, maar daar is het nu met alle nieuwe corona-uitbraken niet het geschikte moment voor. Zodra er verbetering in de situatie optreedt, pleit hij er dan ook voor het evaluatieonderzoek zo snel mogelijk van start te laten gaan. 

De medisch specialisten vragen om het onafhankelijk onderzoek om te achterhalen welke factoren in het gevoerde coronabeleid van Spanje van invloed zijn geweest op het hoge aantal coronabesmettingen en overleden covid-19-patiënten vergeleken met andere landen. Daarvoor moet het onderzoek worden uitgevoerd bij zowel de centrale als de regionale autoriteiten. Het verzoek om een onafhankelijk onderzoek werd direct na publicatie al ondersteund door meer dan vijftig Spaanse medische en wetenschappelijke verenigingen. 

Ook aandacht voor positieve beslissingen

“Wij staan er volledig achter. Ik denk niet dat er ook maar één zorgmedewerker is die bezwaar heeft tegen een onafhankelijk onderzoek, indien mogelijk uitgevoerd door internationale onderzoekers die beschikken over de nodige kennis en specialisaties”, zei Simón in een persconferentie. Verder liet hij weten dat het onderzoek niet alleen de negatieve zaken zal blootleggen in de corona-aanpak van Spanje, maar ook de positieve zoals de grootschalige steekproef die in heel Spanje onder de bevolking gehouden is. Om een zo goed mogelijk resultaat uit het onderzoek te halen vindt Simón het van cruciaal belang dat de onderzoekers niet alleen over medische kennis, maar ook over de nodige kennis van het functioneren van publieke gezondheidszorgsystemen beschikken. 

Geen politieke schuldvraag

Initiatiefnemer van de brief in The Lancet Helena Legido-Quigley is blij dat het Spaans ministerie van Volksgezondheid positief tegenover het onafhankelijke onderzoek staat. Samen met de overige ondertekenaars van de publicatie heeft ze laten weten de onderzoekers zo snel mogelijk beschikbaar te stellen, voordat er sprake is van een eventuele tweede golf. Ook hebben zij duidelijk gesteld dat het niet om een politieke schuldvraag gaat, maar enkel om het identificeren van gemaakte fouten en zwakke schakels in het zorgsysteem om een herhaling van het scenario bij een tweede golf of toekomstige andere epidemie te voorkomen. Bij het onderzoek moet volgens Legido-Quigley aandacht worden besteed aan zaken als de besluitvormingsprocessen, de capaciteit van de informatiesystemen en de mankracht, de beschikbare infrastructuur, de toegankelijkheid tot diagnostische en behandelende zorgverlening, op welke wetenschap de aanpak gebaseerd was en wat het effect daarvan is geweest is op kwetsbare groepen in de Spaanse samenleving. 

Dit vind je misschien ook leuk