PSOE stemt opnieuw tegen Rajoy als premier

door admin
PSOE stemt opnieuw tegen Rajoy als premier

‘Deze mogelijkheid bestaat gewoon niet’, zegt Hernando. ‘Ik verwerp iedere bewering dat er morgen een ander besluit zal worden genomen. De PSOE zal niet ‘voor’ stemmen en we zullen ons ook niet terugtrekken.’ Hij zei dit in een interview met de zender Cadena Ser. Hierbij doelde hij op de partijvergadering die voor zaterdag op de agenda staat.

Vertrouwen

Volgens de woordvoerder ‘kunnen ze het vertrouwen van de 5,5 miljoen mensen’ die hun vertrouwen in de PSOE hebben gesteld niet schaden. ‘Ze hebben dit vertrouwen niet in ons gesteld, zodat wij vervolgens de regering in handen van Rajoy zouden geven. We zullen de belofte die we tijdens deze verkiezingscampagne hebben gemaakt niet breken.’

Alternatief voor PP

Daarom zegt hij dat het hier niet gaat om overeenkomsten maken of veranderingen toepassen. Want de partijen staan ver van elkaar af en hebben zeer verschillende ideologieën. ‘Wij zijn het alternatief voor de PP,’ zegt hij.

Pedro Sánchez

Zaterdag doorbrak partijleider Pedro Sánchez de stilte sinds de verkiezingsuitslag van 26 juni om te bevestigen dat de PSOE tegen Mariano Rajoy als premier zal stemmen. ‘Neem je verantwoordelijkheid meneer Rajoy en kom een nieuwe regering overeen met partijen zoals de uwe, want het is aan u en reken daarbij niet op de socialisten’. 

Sánchez zei verder trots te zijn op de resultaten van de partij. De rol is volgens hem nu om een loyale, democratische oppositie te vormen Hij legde niet uit waarom de socialisten 5 zetels verloren en van 90 zetels teruggingen naar 85 sinds de verkiezingen van 20 december vorig jaar. 

Wel had Sánchez stevige kritiek op Podemos. Hij sprak over de falende poging van die partij om de socialisten te overtreffen bij de laatste verkiezingen. Volgens Sánchez heeft Pablo Iglesias nu drie keer in 2 jaar tijd gefaald. Tot slot liet hij nog weten Ciudadanos als natuurlijke partner van de Partido Popular te zien. 

Dit vind je misschien ook leuk