Hoe de Spaanse woningmarkt langzaam verandert

door admin
Hoe de Spaanse woningmarkt langzaam verandert

Dat huren in Spanje steeds populairder wordt, blijkt wel uit de laatste cijfers. Spanje staat momenteel net 76,3% ruim boven Zwitserland (42,5%) of Duitsland (51,5%),  landen die van oudsher een huurcultuur kennen. De afstand tot Roemenië (96,4%) of Slowakije (91,3%), waar kopen nog steeds de natuurlijke optie is, blijft groot.

Impact van de pandemie op de huizenmarkt

Het afgelopen jaar had de pandemie gevolgen voor de vastgoedmarkt; de prijzen in veel Spaanse steden zijn gedaald. Ook zijn de woonwensen veranderd; Spanjaarden hebben meer belangstelling voor woningen in buitenwijken, eengezinswoningen of woningen met een tuin of terras.

Ook is door covid-19 de onstuitbare trend van stijgende huurprijzen afgeremd. In steden als Madrid en Barcelona zijn de huurprijzen sinds mei gedaald met respectievelijk 12,6% en 17,3%, zo blijkt uit gegevens van huizenplatform Idealista. Een trend die vooralsnog in 2021 doorzet: in februari zijn de prijzen gemiddeld met 1,2% gedaald.

Toch is huren – al worden huurwoningen opgeslokt door het toerisme – nog niet rendabeler dan kopen, volgens deskundigen. Over het algemeen blijft kopen een gunstiger optie dan huren, behalve in zeer specifieke gebieden van Madrid, zoals de wijk Salamanca, of regionale hoofdsteden zoals San Sebastian.

Voorzitter van taxateur UVE Valoraciones Germán Pérez Barrio, legt uit dat, na een analyse van hypotheekaflossingen en huurprijzen in 14 Spaanse steden, ‘de conclusie is dat in Valencia, Zaragoza, Sevilla, Malaga, Alicante en Murcia koop een betere optie is dan huur, omdat in die steden de huurprijzen veel hoger zijn dan de hypotheekaflossingen.’ 

‘In San Sebastian en Ibiza lijkt het niet aan te bevelen om nu te kopen en de woningmarkt in Marbella en Benidorm is meer gericht op de investeerder dan op de bewoner.

Jongeren

Vooral voor jongeren is de sprong van huren naar kopen groot, al zou kopen een verlaging van hun vaste maandelijkse uitgaven kunnen betekenen: de vereiste 30% eigen inbreng (de 20% die de bank niet dekt plus de kosten op het moment van aankoop0 maakt het voor de overgrote meerderheid nog steeds onmogelijk om te kopen.

In een uiterst gespannen arbeidsmarkt, met vier miljoen werklozen en meer dan 900.000 mensen met de tijdelijke werkeloosheidsuitkering ERTE, worden jongeren en 55-plussers steeds meer buitengesloten. De jeugdwerkloosheid in Spanje is de 40% gepasseerd en de jongeren die een baan vinden, hebben niet genoeg vet op hun botten om de initiële kosten van de aankoop van een huis te betalen.

Roep om verandering

De roep om in te grijpen groeit. Voorzitter van Banco Santander, Ana Botin, bracht afgelopen zomer, tijdens een door werkgeversorganisatie CEOE georganiseerde bijeenkomst van zakenlieden, een plan ter sprake. Hiermee zou de drempel om de huizenmarkt te betreden voor jongeren onder de 35 verlaagd worden. Het idee was dat jongeren zelf maar 5% van de waarde van de woning bijdragen, en dat de bank, dankzij een overheidsgarantie van 20% van de lening, een hypotheek verstrekt voor de overige 95%.

Toekomstige wet

De regering debatteert al weken over de vraag hoe de escalatie van de huurprijzen in de kan worden teruggedrongen in de toekomstige Woningwet, een toezegging PSOE en Unidas Podemos in hun regeerakkoord en in het akkoord over de algemene begroting. De paarse formatie oefent druk uit op de socialistische vleugel om een maximumprijs in te voeren, maar vanuit de PSOE wordt gezocht naar een juridisch minder problematische oplossing.

Minister van Vervoer, José Luis Ábalos, heeft maandag aangekondigd om een voorstel aan voor te leggen dat ook betrekking zal hebben op de regulering van de huurprijzen in die gebieden waar de markt daar om vraagt.

Prijs per vierkante meter verschilt per stad

Volgens het rapport van UVE is de huurprijs in Madrid in 2020 door de pandemie gedaald tot 15,37 euro per vierkante meter per maand. Tegelijkertijd zijn ook de hypotheeklasten gedaald tot 12,42 euro per vierkante meter per maand, uitgaande van 2% rente en een gemiddelde looptijd van 24 jaar. In Barcelona is het verschil tussen huur en hypotheekaflossing nog kleiner: 15,3 euro per vierkante meter huur tegenover 13,7 euro voor de hypotheek.

Slechts in twee steden is de gemiddelde hypotheek hoger dan de gemiddelde huur: San Sebastian (14,93 euro tegen 16,29) en Ibiza (16,23 euro tegen 16,69). In Ibiza is de situatie  dit jaar veranderd door de pandemie. In San Sebastián, de hoofdstad van de Baskische provincie Gipuzkoa, is dit sinds 2017 het geval.

Leestip: Spanjaarden willen geen pijpenla meer maar een ruimere woning met buitenruimte

Dit vind je misschien ook leuk