Vaticaan opent grootschalig onderzoek naar kindermisbruik Spaanse kerk

door admin
Vaticaan opent grootschalig onderzoek naar kindermisbruik Spaanse kerk

Het Vaticaan heeft het betreffende rapport over seksueel misbruik door de kerk in Spanje bekeken en naar de ‘bevoegde instanties’ gestuurd. Deze mededeling deed de woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni, op zondag aan het Spaanse nieuwsagentschap EFE.

Rapport overgedragen aan overkoepelende instantie

Hoewel de woordvoerder niets losliet over de inhoud van de incidenten en de organisatie die zich hierover zal buigen, schreef El País op zondag dat het rapport is overgedragen aan de Congregatie voor de Geloofsleer, een dicasterie binnen de Romeinse Curie waaraan alle zaken die betrekking hebben op de leer van de Katholieke Kerk zijn toevertrouwd.

Alle details kindermisbruik Spaanse kerk verzameld door El País

Het Vaticaan besloot te reageren op deze gebeurtenis nadat een journalist van de Spaanse krant El País de heilige instantie en de voorzitter van de Spaanse Bisschoppenconferentie, kardinaal Omella, op 2 december een rapport stuurde over vermeende voorvallen van misbruik van minderjarigen.

Gedurende drie jaar heeft El País ingezonden e-mails van slachtoffers en andersoortige informatie verzameld over kindermisbruik door 251 geestelijken en leden van religieuze instellingen in Spanje. Al deze gegevens zijn gebundeld in een rapport van 385 pagina’s dat vervolgens aan het Vaticaan en de Spaanse Bisschoppenconferentie is overhandigd en nu ter beoordeling bij de Congregatie voor de Geloofsleer in behandeling is.

Vermoedelijk duizenden slachtoffers van kindermisbruik in Spaanse kerk

Het oudste geval van kindermisbruik dat staat beschreven in het rapport dateert van 1943 en het meest recente geval van 2018. In het rapport wordt gesproken over 602 gevallen van kindermisbruik waar minstens 1.237 minderjarige slachtoffer bij zijn betrokken sinds de jaren 30. Hoewel dit de concrete gevallen van misbruik zijn, verwachten deskundigen van onafhankelijke commissies dat er het enkele duizenden meer zouden kunnen zijn.

Meeste zaken kindermisbruik tussen jaren 60 en 80

El País publiceerde een kaart van Spanje waarin de meldingen van kindermisbruik in de Spaanse kerk inzichtelijk werden gemaakt per provincie. De meeste meldingen komen uit Madrid, Barcelona, Navarra, León, Biskaje, Valencia en Pontevedra. De meeste meldingen van kindermisbruik zijn afkomstig van de geloofsgemeenschap van de Maristen. De meeste zaken van kindermisbruik deden zich volgens El País voor tussen de jaren 60 en de jaren 80.

Dit vind je misschien ook leuk