Herstel toeristische sector niet overal even groot in Spanje

door admin
Herstel toeristische sector niet overal even groot in Spanje

Zo zijn de inkomsten voor de toeristische sector in Andalusië en aan de Valenciaanse kust weer terug op het niveau van vóór de pandemie, maar verloopt het herstel in de Spaanse steden een stuk minder voorspoedig. Hier liggen de inkomsten nog 40 procent onder het niveau van 2019. In de Spaanse kustgebieden is de inkomstenstijging mede te danken aan een aanzienlijke prijsstijging. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de toeristische alliantie Exceltur onder 90 verschillende bestemmingen in Spanje. De conclusies over het herstel zijn gebaseerd op de gemiddelde inkomsten per beschikbare hotelkamer op deze bestemmingen. 

Ibiza-stad overtreft ruim pre-pandemisch niveau

Het eiland Ibiza is een goed voorbeeld van het gefragmenteerde herstel binnen de sector. Binnen Spanje werd hier vorig jaar namelijk zowel het meest als het minst verdiend aan toeristen. In Ibiza-stad werd het meest verdiend per beschikbare hotelkamer, namelijk 156 euro, dat is zelfs 34 procent meer dan in 2019. In Sant Josep de Sa Talaia daarentegen daalden de gemiddelde inkomsten voor een beschikbare hotelkamer met 43 procent terwijl deze daling op nationaal niveau 25 procent is vergeleken met 2019. 

Zuid- en oostkust doen het goed

Het herstel binnen de sector was in 2021 met name te danken aan de opleving van het nationale toerisme. De inkomsten hieruit bereikten nagenoeg het niveau van vóór de pandemie, mede dankzij een prijsstijging van 17 procent. Hotels in het zuiden van Spanje hadden vorig jaar zelfs meer inkomsten en rentabiliteit dan in 2019. Dat was bijvoorbeeld het geval in Tarifa, waar de winstgevendheid toenam met 14 procent vergeleken met 2019. In Marbella was dat 5 procent, in Estepona 25 procent en aan de Costa de la Luz zelfs 36 procent. 

Ook de hotelsector in de regio Valencia heeft zich goed hersteld, ook hier dankzij een aanzienlijke prijsstijging. In Denia werd 25 procent per kamer meer verdiend dan in 2019, in Peñiscola 6 procent en in Benicasim 30 procent.

Aan de Catalaanse kust daarentegen daalden de inkomsten per beschikbare hotelkamer gemiddeld met 56 procent, met name in de plaatsen die het voornamelijk van buitenlandse toeristen moeten hebben. Zo incasseerde de hotelsector in Salou 43 procent minder, in Lloret de Mar 35 procent en in Sitges 11 procent minder dan in 2019. 

Herstel in steden blijft achter

Ook het herstel in de steden is minder groot dan aan de kust van Valencia en Andalusië. In Barcelona, Madrid, Bilbao en Sevilla werd vorig jaar per beschikbare hotelkamer 50 procent minder verdiend dan in 2019. Dat valt voor een groot deel toe te schrijven aan het uitblijven van zakenreizen naar een van deze steden.

Toch verwacht de Spaanse confederatie voor hotels en appartementen CEHAT dat komende zomer ook in de steden de inkomsten weer terug zullen zijn op het pre-pandemische niveau. Het aantal hotelreserveringen in Spaanse steden is namelijk nu al aan het stijgen, niet alleen voor de zomermaanden maar ook voor de komende Semana Santa, de heilige week voor Pasen. 

Dit vind je misschien ook leuk