Algerije verhoogt mogelijk gasprijzen voor Spanje

door admin
Algerije verhoogt mogelijk gasprijzen voor Spanje

Het Noord-Afrikaanse land is al jaren de belangrijkste leverancier voor de Spaanse markt. Het staatsbedrijf Algerijnse olie- en gasmaatschappij Sonatrach heeft Spanje nu gedreigd met een “herberekening” van de gasprijs.

Algerije verontwaardigd

De Algerijnse leiding is verontwaardigd over de rol van Spanje in het conflict in de Westelijke Sahara sinds de dramatische ommekeer die Spanje daarin  twee weken geleden heeft gemaakt. Premier Pedro Sánchez herriep namelijk de Spaanse neutraliteit in dit conflict na meer dan 40 jaar om een einde te maken aan de diplomatieke crisis met Marokko. De Spaanse premier noemde het Marokkaanse autonomieplan voor de voormalige Spaanse kolonie de “meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het conflict”.

“Verraad”

Daarmee erkende Spanje indirect dat de Westelijke Sahara een deel van Marokko is en blijft. Vanuit het Algerijnse perspectief als beschermer van het Polisario-front dat vecht voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, was dit een “verraad” dat Spanje tijdens de oorlog in Oekraïne duur zou kunnen komen te staan.

Andere landen behouden contractprijzen

Sonatrach-CEO Toufik Hakkar sprak met het Algerijnse staatspersbureau APS. Eerst stelde hij de andere Europese klanten gerust. “Sinds het begin van de crisis in Oekraïne zijn de gas- en olieprijzen omhooggeschoten. Algerije heeft besloten om voor al zijn klanten de relatief correcte contractprijzen aan te houden. Het is echter niet uitgesloten dat we de prijzen opnieuw gaan berekenen met onze Spaanse klant”, zei Hakkar.

Volgens Spaanse persberichten zijn er momenteel regelmatig gesprekken gaande over het actualiseren van de prijs met de Spaanse importeur Naturgy, die de goede relatie met Algiers prijst.

Voor Madrid is Marokko een prioriteit

Ongeveer 40 procent van het Spaanse aardgas komt uit Algerije. Het grootste deel hiervan wordt geleverd via een pijpleiding onder de Middellandse Zee. Italië, dat via een lijn via Tunesië wordt bevoorraad, is inmiddels de belangrijkste Europese klant van het Noord-Afrikaanse land, waar sinds het uitbreken van de oorlog de belangstelling voor groeit.

Capaciteit binnen vier jaar verdubbelen

Dat weten de mensen in Algiers ook. Op dit moment kan het Russische gas niet worden vervangen, zei Sonatrach-baas Hakkar, “maar gezien het tempo van onze exploratie, zal onze capaciteit binnen vier jaar verdubbelen, wat veelbelovende perspectieven biedt voor onze Europese klanten”.

Algerijnse maatregelen tegen Spanje

De kans dat Spanje hiervan profiteert is voorlopig verslechterd. Op 19 maart riep Algiers zijn ambassadeur uit Madrid terug. Het Spaanse bedrijf Iberia werd niet meegenomen in de nieuwe vliegvergunningen naar Algerije. Volgens persberichten heeft Algerije ook de repatriëring van illegale migranten, die in toenemende mate naar Spanje komen, opgeschort.

Agressieve reactie

Zo’n agressieve reactie had de Spaanse regering niet verwacht. In Madrid was het herstellen van de betrekkingen met Marokko, een belangrijke partner in de strijd tegen illegale migratie, een prioriteit. Na 15 maanden diplomatieke impasse kwam zelfs de Marokkaanse koning de Spaanse premier te hulp. Mohammed VI wordt ook thuis zwaar bekritiseerd vanwege zijn nieuwe Westelijke Sahara-beleid. 

Begin van “nieuwe fase”

Een voor deze vrijdag geplande reis van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken werd afgelast. Toch zou de vorst de komende dagen samen met Sánchez het begin van een “nieuwe fase” willen bezegelen. Het bezoek vindt plaats tijdens de ramadan en Sánchez zou een ‘iftar’ kunnen bijwonen, het avondmaal dat tijdens de vastenmaand direct na zonsondergang genuttigd wordt, dat als een bijzondere eer wordt beschouwd.

Dit vind je misschien ook leuk