Spaanse kinderen zwaarst van heel Europa

door admin
Spaanse kinderen zwaarst van heel Europa

In het laatste rapport ‘Adiós a la dieta mediterránea’ (Afscheid van het Mediterraanse dieet) meldt de internationale organisatie zorgwekkende cijfers over zwaarlijvigheid in Spanje. Overgewicht bij kinderen is volgens de organisatie iets dat steeds duidelijker verband houdt met gezinnen met lagere inkomens. Ook bevestigen de cijfers uit het rapport dat Spanje, samen met Italië en Cyprus, in Europa koplopers zijn op het gebied van obesitas bij kinderen.

Mediterraanse dieet verdrongen door suikers en fastfood

Het is niet zozeer het Mediterraanse dieet zelf dat ongezond is. In tegendeel zelfs, want dit dieet werd niet heel lang geleden nog door Bloomberg gezien als het meest gezonde voedingspatroon dat er bestaat. Toch lijkt de voeding in Mediterraanse landen steeds meer plaats te maken voor producten vol suiker en fastfood in plaats van groente, fruit en vis.

Spanje aan kop Europese ranglijst overgewicht bij kinderen

Bijna 28,1 procent van de Spaanse jongeren onder de 18 jaar heeft overgewicht sinds de coronapandemie. Voor de pandemie was het percentage niet veel lager, toen kampte 27,2 procent van de jongeren in Spanje met overgewicht. Dat het probleem is Spanje groter is dan in de rest van Europa bewijzen cijfers uit het rapport. Gemiddeld kampt namelijk één op de acht kinderen van 7-8 jaar in Europa met obesitas. In Spanje heeft één op de vijf kinderen van deze leeftijd hiermee te maken.

Oorzaken van overgewicht bij kinderen

Save the Children meent dat sociaaleconomische factoren een aanzienlijke rol spelen bij overgewicht bij kinderen. Binnen de huishoudens met lagere inkomens kampt 32,5 procent van de kinderen met overgewicht. Dit percentage ligt een stuk lager (19 procent) binnen huishoudens met hogere inkomens. Mensen met hogere inkomens hebben meer middelen om te zorgen voor een evenwichtig voedingspatroon. De organisatie benoemt wel dat de recente prijsstijgingen, als gevolg van de inflatie, niet meehelpen aan het bevorderen van gezonde voeding voor kinderen.

Uit de cijfers van Save the Children blijkt onder meer dat:

  • de kwaliteit van de voeding onvoldoende is. 10 procent van de kinderen uit huishoudens met hogere inkomens eet dagelijks snoep tegenover ruim 18 procent van de kinderen uit huishoudens met lagere inkomens.
  • kinderen te weinig bewegen. 41 procent van de kinderen uit huishoudens met lagere inkomens doen dagelijks aan sport tegenover 71 procent van de kinderen uit huishoudens met hogere inkomens.
  • kinderen te kort slapen. 28 procent van de kinderen uit huishoudens met hogere inkomens slaapt gemiddeld meer dan 10 uur per dag. Dit percentage is veel lager (9 procent) bij kinderen uit huishoudens met een lagere inkomen.
  • het aantal uren schermtijd te hoog is. Bijna 80 procent van de kinderen uit huishoudens met een hoger inkomen brengt geen of minder dan een uur per dag voor een scherm door. 46,3 procent van de kinderen uit huishoudens met een lager inkomen zit dagelijks meer dan 5 uur voor een scherm.

Dit vind je misschien ook leuk