Wat viert Spanje op Witte Donderdag?

door admin
Wat viert Spanje op Witte Donderdag?

Jueves Santo is in het christelijke geloof de donderdag direct voor Goede Vrijdag. Deze heilige donderdag markeert het begin van de lijdensweg van Jezus. Op deze dag wordt het laatste avondmaal van Christus met zijn twaalf apostelen herdacht waar hij zijn brood en wijn heeft gedeeld. Deze heilige maaltijd wordt ook wel de eucharistie genoemd. De eucharistie, het nalaten van het lichaam en bloed van Jezus, is het belangrijkste sacrament van de Rooms-Katholieke kerk en de Byzantijns-Orthodoxe kerk.

Dag met gemengde emoties

Op Jueves Santo wordt niet alleen de heilige maaltijd herdacht door de christenen, maar ook de lijdensweg van Jezus, het verraad van Judas en vervolgens het feit dat Jezus gevangen werd genomen. Precies om deze redenen staat Jueves Santo niet alleen voor een dankzegging aan Jezus, maar ook voor verdriet, pijn en zelfs verraad.

Avondmis met verschillende tradities

Het Driedaagse Paasfeest, ook wel Paastriduüm genoemd, begint officieel met de avondmis op Jueves Santo. Tijdens de avondmis wordt in aanwezigheid van zoveel mogelijk gelovigen de eucharistie gevierd, ter herdenking van het laatste avondmaal. Binnen verschillende kerken wordt er op verschillende manieren uiting gegeven aan Jueves Santo. Zo is het in de katholieke kerk bijvoorbeeld gebruikelijk om alle (kruis)beelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat voor goed, vreugdevol en heilig.

Officiële feestdagen in Spanje tijdens Semana Santa

Als het werk het toelaat, zorgen veel Spanjaarden ervoor dat ze de gehele week van de Semana Santa vrij zijn. Omdat Jueves Santo zo belangrijk is in Spanje, is deze dag in bijna heel Spanje een officiële feestdag, net als Viernes Santo (Goede Vrijdag). De enige regio in Spanje die hier niet aan meedoet is Catalonië. De Catalaanse regering beschouwt Jueves Santo als een gewone werkdag. Viernes Santo is in Catalonië, net als in de rest van Spanje, echter wel aangewezen als officiële vrije dag.

Dit vind je misschien ook leuk