Houdt de droogte deze zomer aan in Spanje?

door admin
Houdt de droogte deze zomer aan in Spanje?

Het begin van het jaar 2022 werd in Spanje gekenmerkt door temperaturen die zichtbaar hoger waren dan normaal. In de winters werden zelfs de hoogste dagwaarden sinds 1961 gemeten. En hoewel er in Spanje in de lentemaanden veel regen is gevallen, tot wel 89l/m2, compenseert dit niet het gebrek aan neerslag in de winter.

Dit komt neer op slechts 45% van de normale waarde in de winter. Gemiddeld, want de Spaanse weerdienst AEMET wijst erop dat in het Middellandse Zeegebied nog geen kwart van de gebruikelijke regenval is gevallen. In een verklaring stelt AEMET dat alleen in het noorden van Baskenland en Navarra meer regen is gevallen dan normaal. In maart en april veranderde dit toen de neerslag over de hele linie toenam. In veel gebieden in het oosten van Spanje, zoals bijvoorbeeld Valencia en Murcia, was de lente natter dan normaal, meldt de Spaanse site eltiempo.com.

Hoe is de situatie nu?

De vraag is nu of de voorjaarsregens het gebrek aan neerslag tijdens de wintermaanden daadwerkelijk hebben kunnen compenseren. Het antwoord is nee. De regens hebben de droogte niet kunnen verlichten. Er deze week 73 kubieke hectometer aan de waterreserve toegevoegd, wat een kleine 0,1 procent van het totaal betekent, volgens gegevens van het Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging, dat meldt dat op dit moment de reservoirs 28.452 kubieke hectometer bevatten en op 50,7 procent van hun totale capaciteit staan.

Dit vind je misschien ook leuk