Opgepast bij het kopen van ‘turrón de España’

door admin
Opgepast bij het kopen van ‘turrón de España’

Als er een product is waarvan veel mensen dachten dat het echt een nationaal product was, en zeker tijdens kerst, is het wel de turrón uit Spanje. Voor de mensen die hier niet eerder van hebben gehoord; turrón is een soort nougat, dat bestaat uit onder andere honing, suiker, eiwit en amandelen. Het is een typisch Spaanse lekkernij en behoort tot één van de bekendste delicatessen van Spanje.

Spaanse turrón niet altijd uit Spanje

Turrón draagt duidelijk een nationale, en soms zelfs regionale, stempel. Toch is vaak bij de turrón niet alles wat het lijkt. Veel van deze turrón lijkt namelijk 100 procent Spaans te zijn, maar in werkelijkheid komt de honing uit China en zijn amandelen uit de Verenigde Staten gebruikt tijdens de bereiding ervan.

Grijs gebied binnen Spaanse en Europese wetgeving

Vanuit de Spaanse landbouworganisatie COAG wordt uitgelegd dat alleen van een hoofdingrediënt de oorsprong vermeld moet worden en niet van alle ingrediënten. Om deze reden dringt de organisatie er al langer bij de nationale en regionale overheden op aan om de oorsprong van alle ingrediënten te vermelden op een etiket om af te rekenen met dit soort ‘misleiding’ van de consument.

Amandelen uit de Verenigde Staten van Amerika

Veel amandelboeren in Spanje worden voorbijgestreefd door grote Amerikaanse bedrijven die niet kijken naar de kwaliteit van een product. Alsof dit nog niet erg genoeg is, beweren turrónfabrikanten dat de prijzen zijn gestegen en daarom moeten ze de verkoopprijzen ophogen met gemiddeld 10 procent. Deze verhoging komt echter niet ten goede aan de amandelboeren in Spanje waardoor de echte winst in handen is van de verkopende partijen.

In het seizoen 2021 en 2022 voerde Spanje ongeveer 120.000 aan amandelen in, voornamelijk uit de VS. Dit cijfer ligt vele malen hoger dan de maximale hoeveelheid die Spaanse amandelboeren gezamenlijk kunnen produceren (95.000 ton in 2020). Vervolgens wordt deze zogenaamde Spaanse turrón in Spanje verkocht maar ook geëxporteerd naar andere Europese landen als ‘typisch Spaans product’.

Honing uit China

Hetzelfde gebeurt bij honing, die voornamelijk uit China afkomstig is. Een Spaanse imker vertelt dat het importeren van honing uit China veel goedkoper is. Bovendien doet het steeds warmere klimaat in Spanje geen goed aan de honingproductie. Dit jaar produceerde Spanje 30 miljoen ton aan honing maar de laatste jaren vertoont deze productie een duidelijk dalende trend.

Het feit dat het woord China volgens Spaanse en Europese wetgeving niet op het etiket hoeft te staan, zorgt ervoor dat deze honing gebruikt mag worden voor het maken van turrón zonder dat de consument dit weet. Het gevolg van dat er minder gebruik wordt gemaakt van Spaanse honing is dat er steeds minder imkers, en dus minder bijen, in Spanje zullen zijn wat het ecosysteem verstoort.

Regering moet zich inzetten voor 100 procent Spaans product

Het COAG roept de grote turrónbedrijven op om zich hard te maken voor een nationaal product waarvan de ingrediënten allemaal uit Spanje komen. Dat betekent ook dat Spaanse landbouwers en imkers een eerlijke prijs moeten krijgen voor hun product.

De regering zou zich in moeten zetten voor het aanscherpen van de wet waardoor de oorsprong van alle ingrediënten vermeld moet worden. “Hier worden de Spaanse boeren beter van en voelen ze zich niet langer bedrogen.”

Dit vind je misschien ook leuk