Corruptie Spanje slecht voor internationaal aanzien

door admin
Corruptie Spanje slecht voor internationaal aanzien

Koppen uit onder meer Presseurop.eu, de Financial Times en CNN. Overal wordt gemeld dat het vertrouwen van de Spaanse bevolking in de politiek op dramatische wijze afneemt. Recente peilingen tonen aan dat 96 procent van de Spanjaarden corruptie als het belangrijkste probleem van het land ziet.

Sinds El Mundo schreef over geheime enveloppen met zwarte bonussen, die met regelmaat werden uitgekeerd aan kopstukken binnen de centrumrechtse Partido Popular, wordt de onrust in Spanje groter.

De donderdag gepubliceerde papieren zouden het bewijs leveren van in totaal 7,2 miljoen euro aan zwarte bonussen die door twee voormalige boekhouders van de PP aan de partijtop werden uitgedeeld op regelmatige basis.

Het geld zou zijn verkregen door illegale donaties van projectontwikkelaars en andere bedrijven in ruil voor aanbestedingen en andere gunsten van de partijleden. 

PP ontkent

De PP zelf ontkent in alle toonaarden het bestaan van een dergelijke schaduwboekhouding en bonussen. Mariano Rajoy heeft nog niet gereageerd en liet het woord voeren door partijsecretaris Maria Dolores de Cospedal.

Zij verzekerde de aanwezige pers ervan dat de gewraakte papieren ‘niets, maar dan ook helemaal niets te maken hebben met de boekhouding van de PP’ die, zo voegde ze toe ‘helder, transparant en absoluut legaal’ is. 

Woedende burgers

Bij het hoofdkantoor van de Partido Popular kwamen meteen honderden woedende burgers samen uit protest tegen de corruptie. ‘Dieven’ en ‘Nu opstappen’ werd er onder meer geroepen.

Burgers zijn al verontwaardigd vanwege de vele bezuinigingen die de huidige regering heeft doorgevoerd op de salarissen van ambtenaren, gezondheidszorg en onderwijs onder andere.

Eerder gaf de Spaanse premier Rajoy al aan de partijboekhouding van de laatste twintig jaar zorgvuldig tot op de bodem te laten onderzoeken door de huidige boekhouder, Carmen Navarra. Daarna zouden de resultaten naar een externe partij worden doorgespeeld.

Dit was echter nog voor de onthullingen in El Pais, waaruit ook zou blijken dat de Spaanse premier zelf 9 jaar lang 25.200 euro per jaar ontving als aanvulling op zijn salaris.

Mocht de waarheidsgetrouwheid van de documenten worden bewezen, komt de Spaanse regering (de PP heeft een absolute meerderheid) in een erg moeilijk pakket te zitten. Het zou dan onder meer gaan om illegale financieringen van de partij, belastingfraude, corruptie en kiezersbedrog. 

Koningshuis

Niet alleen de politiek staat volop negatief in de schijnwerpers. Ook het Spaanse koningshuis staat onder druk. Dit vanwege de corruptiezaak Nóos, waarbij de Hertog van Palma, Iñaki Urdangarín bij is betrokken.

Hij is niet de enige die op 23 februari opnieuw verklaringen afleggen voor de rechter. Ook de boekhouder van de Spaanse prinsessen Elena en Cristina (getrouwd met Urdangarín) zal moeten verschijnen.

De ex-zakenpartner van Urdangarín zou eerder deze week nog hebben gemeld te beschikken over e-mails die bij publicatie ‘het effect van een atoombom op het koninklijk huis’ zullen hebben.

Het gemeentebestuur van La Palma heeft laten weten te willen dat Urdangarín zijn titel Hertog van Palma niet meer gebruikt. Bovendien liet de stad de naam van de Rambla de los Duques de Palma terugveranderen in enkel Rambla.

Dit vind je misschien ook leuk