Gasflessen weer duurder

door admin
Gasflessen weer duurder

Vanaf 26 maart gaat de ‘bombona de butano’ 17.50 euro kosten. De prijs van propaangas zal ook worden verhoogd. Dat betekent een prijsverhoging van liefst 7.5%.

Een nieuwe wijze van berekenen door de Spaanse regering heeft hiertoe geleid. Zij gaat ervan uit, dat er een verband moet bestaan tussen de prijs van LPG, vloeibaar petroleum gas en die van aardgas.

De LPG prijs bedraagt thans ongeveer 1,11 euro per kilogram. De ‘bombona’ weegt 12.5 kilogram. Omdat over dit product het hoge tarief van de belasting op toegevoegde waarde (IVA) wordt berekend (nu nog 21%), komt de nieuwe prijs bij 17,50 euro uit.

De CNE, het regelend orgaan voor de energievoorziening in Spanje en waakhond bij het Ministerie voor Industrie, waarschuwde inmiddels, dat deze herberekening met prijsverhoging voor eindgebruikers het gat alleen maar groter maakt voor leveranciers van energie en hier het gas.

De sterk gestegen prijs van grondstoffen laat zich daardoor in het geheel niet compenseren. Het Ministerie voor Industrie wenst echter niet verder te gaan dan een basisprijs van 1.142 euro per kilogram tot maart 2014. De CNE vindt dat koffiedikkijken en zou de prijzen liever per 2 maanden opnieuw willen vaststellen op basis van de dan geldende situatie.

Bovendien wijst de CNE erop, dat de distributeurs van energie al vele jaren met verliezen werken. Men stelt daarom voor de prijs van 17.50 euro los te laten om geen ‘hoogst explosieve‘ situatie in de energie-sector te laten ontstaan.

Dit vind je misschien ook leuk