Duizenden Nederlanders in Spanje gedupeerd

door admin
Duizenden Nederlanders in Spanje gedupeerd

De groep Consulaat Open verzamelde al duizenden handtekeningen van boze Nederlanders die het niet zien zitten om in de nabije toekomst voor een paspoort of verklaring van in leven zijn helemaal naar Madrid te moeten reizen of zelfs naar een post in Nederland.

Bart Bakker is vertegenwoordiger van Consulaat Open in Nederland en gaf afgelopen maandag in Den Haag een persconferentie om onder meer de petitie te presenteren. Daarbij is de groep in contact met de NOS om vragen over de voorgenomen sluiting te beantwoorden.

Onderstaande petitie geeft aan waarom men zo verontwaardigd is. Vooral het feit dat genoemd wordt dat de posten in Spanje verliesgevend zijn en dit met name voor het Honorair Consulaat in La Nucía niet het geval is, roept boze reacties op. Bovendien spreekt de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, over 9.000 Nederlandse inwoners van de Costa Blanca. De groep Consulaat Open weerspreekt dat aantal en meldt dat het zeker om 120.000 Nederlanders gaat die gedupeerd raken door de sluiting.

Gepensioneerden 

Onder die Nederlanders zijn veel gepensioneerden die van weinig rondkomen en hun oude dag doorbrengen in de Spaanse zon. Zij kunnen voor diensten als het verstrekken van een paspoort of ID-kaart, aanvraag verklaringen huwelijk of echtscheiding, levensbewijzen, belastingverplichtingen, invoer auto, maar ook voor hulp bij diefstal en geweld en inzet bij juridische zaken, vermissing van personen, toegankelijkheid voor zieke en gehandicapte Nederlanders en veiligheid bij het consulaat terecht. Nog slechts tot 1 september.

Kritiek

De groep uit vooral haar kritiek op het feit dat de Kamer slecht en laat is geïnformeerd over het besluit en daarbij argumenten gebruikt die niet kloppen of gebaseerd zijn op achterhaalde informatie. Dinsdagmiddag om 12.45 uur worden de handtekeningen onder de petitie Consulaat Open in Den Haag overhandigd aan Pieter Omtzigt (CDA), een van de drie Kamerleden die zich inzetten voor deze zaak. Lees onderstaande petitie voor een volledig beeld van wat er gaande is.

De petitie Consulaat Open 2014

1. In Kamerstuk 32734, nr. 21, pag 28 staat het besluit dat de Tweede Kamer geïnformeerd zou worden over de voorgenomen sluiting van Nederlandse consulaten vanaf 2016. Dit is niet gebeurd.

2. Toezegging 3 in kamerstuk 32734 over het verzenden van een brief aan de Kamer over verlenging van de paspoortduur is niet opgevolgd.

3. De verlening van de paspoortduur blijkt al sinds maart 2014 van kracht, zonder medeweten van de Kamer.

4. De dienstverlening van reguliere paspoortuitgifte wordt al gestopt in 2014. De biometrische apparatuur wordt zonder medeweten van de Kamer weggehaald. 

5. Het gaat volstrekt tegen de afspraken met de Kamer in dat de paspoortuitgifte al gestopt wordt op consulaten, terwijl de Kamer nog niet geïnformeerd is en het nog geen 2016 ís.

6. De minister moet met onmiddellijke ingang stoppen met het afbouwen van de uitgifte van paspoorten op de consulaten en de Kamer informeren. De minister kan pas verder na goedkeuring van  de Kamer.

7. Honorair Consulaat La Nucia: er is géén kosten-baten analyse over het verwijderen van de biometrische apparatuur bij consulaten  aan de Kamer gezonden. Dit betekent dat de Kamer niet bekend is met het positief batig saldo van het Honorair Consulaat in La Nucia. Vragen hierover van Omtzigt en Oskam (CDA) en Baay (50PLUS) zijn door de minister niet beantwoord.

8. De minsister beantwoordt Kamervragen hieromtrent slechts in algemene zin, spreekt zichzelf tegen en verdoezelt hiermee een politiek besluit gebaseerd op uitruil tussen VVD en PvdA, zonder de consequenties hiervan te overwegen. 

9. Ambassadeur Cees van Rij in Madrid neemt slechts het standpunt van de regering over en gaat voorbij aan de aantoonbare meerwaarde van het consulaat in La Nucia én verzuimt de werkelijke cijfers van het aantal ingezeten en tijdelijk verblijvende Nederlanders aan de Costa Blanca te rapporteren. 

10. De minister gaat volkomen voorbij aan de functie van het consulaat in La Nucia met betrekking tot de vele andere services die worden verleend buiten het verstrekken van paspoorten en Schengenvisa om en concentreert zich slecht op ”het afbouwen van het biometrisch proces.” 

11. De minister heeft reeds toestemming gegeven om het consulaat in La Nucia te sluiten, terwijl hij beweert dat het open blijft voor noodgevallen. Echter alleen de consul wordt oproepbaar voor noodgevallen maar beschikt per 1 september niet meer over het gratis door de burgemeester ter beschikking gestelde kantoor! Er is per 1 september 2014 dus geen administratieve staf meer, maar slechts een oproepbare consul zonder faciliteiten om Nederlanders van dienst te kunnen zijn.

12. De minsiter beweert in de context van zorgvuldigheid te handelen terwijl er onzorgvuldig naar de Kamer en dus de Nederlandse bevolking wordt opgetreden. Immers in de Nota overleg van 25 november 2011 verklaart de minister te wachten met de implementatie tot 2016, maar in zijn antwoord op de Kamervragen zegt hij dat het gehele proces in 2016 zal zijn afgerond! De toegezegde brief hierover van de minsiter is te laat én niet meer relevant, omdat het proces reeds in gang is gezet. De minsiter ontwijkt hiermee een debat dat hij onmogelijk kan winnen.

13. De minister gaat volledig voorbij aan het totaaloverzicht van services door het consulaat: naast verstrekken paspoort of ID-kaart ook aanvraag verklaringen huwelijk of echtscheiding, levensbewijzen, belastingverplichtingen, invoer auto, maar ook hulp aan slachtoffers van diefstal en geweld en inzet bij juridische zaken, vermissing van personen, toegankelijkheid voor zieke en gehandicapte Nederlanders en veiligheid.

14. Er wordt door de minsiter niet verhelderd waarom sommige consulaten niet worden genoemd in de bezuinigingsmaatregel, zoals die in Barcelona.

15. De minister spreekt over goede en tijdige communicatie naar de Nederlandse gemeenschap, maar uit de 5.000 geregistreerde proteststemmen (zie o.a. www.consulaatopen.nl) blijkt dat de getroffen Nederlanders volledig verrast zijn. Bovendien was de ambassadeur van Madrid überhaupt niet van plan het besluit van sluiting tijdig naar buiten te brengen; ongetwijfeld zich bewust van de te verwachten grote verontwaardiging hierover onder de Nederlandse bevolking.

16. De minster negeert het economisch verlies bij sluiting van het Consulaat in La Nucia. Het bedient zelfs meer Nederlanders én ondernemers dan in Osaka, waar het besluit tot sluiting is ingetrokken. Ook bevreemdt het dat er in Marokko een tweede consulaat bíj komt. 

17. Over de afbouw van biometrische apparatuur vanaf 1 september 2009 informeert de minister de Kamer onjuist. De installatie van biometrische apparatuur in het consulaat te La Nucia heeft ná 2009 plaats gevonden! Het aantal afgegeven paspoorten door het consulaat in La Nucia ligt boven de 3000 per jaar (3000×60 euro= 180.000 euro) en momenteel kan het consulaat de aanvragen niet aan vanwege de massale toeloop door de aangekondigde sluiting. Aan het bekende batig saldo van 30.000 euro per jaar worden hierdoor enkele tienduizenden euro toegevoegd. De minister is dus bezig met een bezuiniging die de staat geld kost en gaat voorbij aan de extra hoge kosten die de ambassade in Madrid moet maken om een vergelijkbare service te kunnen verlenen.

18. Alle honorair consulaten in de EU hebben kantoren met administratieve krachten; dit past in het kader van één Europa. Een Nederlander in La Nucia heeft dezelfde rechten op dienstverlening als een landgenoot in Den Haag. Per 1 september 2014 dus niet meer. Dat hier geen sprake is van benchmarking/kwaliteitsbewaking is helder.

19. De minister gebruikt volstrekt verouderde en achterhaalde cijfers en beweert dat er in de regio Alicante 9.661 Nederlanders ingeschreven staan in het Spaanse bevolkingsregister en dat een onbekend aantal Nederlanders ”in bepaalde perioden deze regio bezoekt.” Alleen al in de directe omgeving van het consulaat gaat het echter om ruim 14.000 officieel ingeschreven Nederlanders in omliggende gemeenten. Tienduizenden Nederlanders bewegen zich hier die minder dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijven. De eerder aangetoonde getallen van 120.000 Nederlanders die zich tussen Nederland en Spanje bewegen zijn reëel. We spreken aan de Costa Blanca/Comunidad over afstanden en oppervlakten tweemaal zo lang en groot als Nederland. Vele tienduizenden niet ingeschreven Nederlanders betalen keurig belasting in Nederland. Redenen hiervoor zijn bij herhaling in de correspondentie genoemd. Ambassadeur van Rij beschikt of kan op korte termijn over de juiste cijfers beschikken, door bijv. zijn consuls te raadplegen. Nergens ter wereld is zo’n grote groep Nederlanders geconcentreerd en toch spreekt de minister over ”vergelijkbare groepen Nederlanders in het buitenland.”

20. De minister bevestigt het vooringenomen beeld over de demografische opbouw van de Nederlanders aan de Costa Blanca, terwijl de meerderheid van een klein pensioen leeft en dankzij het zorgbeleid van Nederland alle zeilen bij moet zetten om verzekerd te blijven van voldoende zorg. Hij verwacht dat iedereen in staat is de 500 kilometer naar Madrid te overbruggen of zich op Schiphol of in Nederlandse grensgemeenten te melden. Onder andere zorginstellingen aan de Costa Blanca hebben de minister schriftelijk geïnformeerd over de gevolgen voor hún bewoners.

21. Volgens de minister kunnen onder (onbekende) voorwaarden bejaarden en zieken gebruik maken van een mobiele oplossing. Gezien de aantoonbare cijfers en de service-inzet van het Consulaat, is dit niet reëel en lijkt het verstandiger de service juist in La Nucia te concentreren gezien de complete infrastructuur, ervaren staf en know how. Het kostbaar aangetekend verzenden van de nieuwe paspoorten kan dan achterwege blijven.

22. De gemeenten en consulaten beschikken over de juiste cijfers en niet de door de minister genoemde bron van het Spaanse Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

23. Namens de Nederlandse regering herhaalt ambassadeur Van Rij schriftelijk het standpunt van de Nederlandse regering aan B&W van de gemeente La Nucia en dankt hen slechts voor de prettige samenwerking. De sociaal-maatschappelijke maar (voor de minsister) vooral zo belangrijke economische belangen en motieven van B&W worden ook hier genegeerd. 

24. De nieuwe hogere tarieven voor paspoorten in het buitenland worden geacht kostendekkend te zijn, er is dus geen sprake van extra kosten voor het Rijk zoals de minister beweert.

25. Het door de minister  gebruikte argument van veiligheid is onjuist! Zowel de ambassade als het Honorair Consulaat gebruiken voor paspoorten hetzelfde ICT-netwerk in de communicatie met Den Haag, dus dat is in beide gevallen even veilig of onveilig. 

26. Op korte termijn wordt de NOS op haar verzoek geïnformeerd door vertegenwoordigers van de direct betrokken Nederlandse gemeenschap aan de Costa Blanca.

Dit vind je misschien ook leuk