Extreme hitte in Andalusië, Murcia en Valencia op maandag

door admin
Extreme hitte in Andalusië, Murcia en Valencia op maandag

Ook voor de Vega del Segura in Murcia waarschuwt AEMET met code rood voor temperaturen die zo hoog zijn dat ze een extreem risico opleveren voor mensen bij het uitvoeren van hun dagelijkse bezigheden.

Recordtemperatuur in Córdoba

De voorspellingen die het Spaanse weerinstituut voor zondag had, met maxima tot 45 graden, zijn uitgekomen. De plaats Fuente Palmera in de provincie Córdoba heeft opnieuw een record bereikt met 45,4 graden 18:30 uur. Dat was de hoogste temperatuur in Spanje voor de derde opeenvolgende dag (0,5 tiende meer dan de vorige dag); La Rambla en Montoro verbraken ook hun record van 2022, met respectievelijk 44,7 en 44,1 graden. Ondanks wat de officiële meetpunten aangeven, bereikten sommige thermometers in de straten van Córdoba echter meer dan 45 graden.

Bekijk ook: Terral geselt kustplaatsen Costa del Sol vanaf maandag

Hete nachten

De verwachte minimumtemperaturen kwamen ook uit. De provincie Córdoba is voorbereid op een van de heetste vroege ochtenden tot nu toe dit jaar met temperaturen die niet onder de 26ºC komen in de provinciehoofdstad. 

Waarschuwing voor 170 Valenciaanse gemeenten

De regering van de regio Valencia waarschuwt maandag opnieuw voor hoge temperaturen in 170 gemeenten. Met name in het zuidelijke gedeelte en het binnenland van de provincie Valencia en het noorden van de provincie Alicante. 

De waarschuwing vanwege hoge temperaturen geldt voor de gemeenten El Comtat, El Rincón de Ademuz, El Valle de Cofrentes-Ayora, La Canal de Navarrés, La Costera, La Marina Alta, La Plana de Utiel -Requena, La Ribera Alta, La Ribera Baixa, La Safor, La Vall ´d’ Albaida, L’Alcoià, La Serranía, La Vega Baja, El Baix Vinalopó, L’Alt Vinalopó en El Vinalopó Mitjà.

De nachten worden ‘equatoriaal’ genoemd, tropisch dus in de streken La Marina Alta, La Marina Baixa, La Plana Alta, La Plana Baixa, El Camp de Morvedre, L’Alacantí, L’Horta Nord, El Baix Vinalopó, La Vega Baja, La Ribera Baixa, El Baix Maestrat en Valencia.

Beter vanaf dinsdag

Vanaf dinsdag ziet het er voor wie niet van hitte houdt beter uit. Dan zakken de temperaturen, al blijven ze aan de hoge kant, meer naar de normale waarden voor eind juli. 

Dit vind je misschien ook leuk