Catalonië voert suikertaks in

door admin
Catalonië voert suikertaks in

Consumenten zullen meer gaan betalen voor een grote groep producten. De te betalen belasting varieert naar gelang het drankje meer of minder suiker bevat. Op drankjes die tussen 5 tot 8 gram suiker per 100 ml bevatten wordt een belasting geheven van 8 cent voor elke liter. Drankjes die meer dan 8 gram suiker per 100 ml bevatten worden met 12 cent per liter in prijs verhoogd. Zo betaal je voor een blikje Coca-cola van 330 ml nu 62 cent in plaats van 58 cent vorige week. Dat is een prijsstijging van 7 procent.

Gezondere levensstijl

De suikertaks heeft tot doel een gezondere levensstijl te promoten. Grote supermarkten zoals Mercadona en OpenCor kondigden de prijsstijging een paar dagen geleden al aan. Toch zijn consumenten aan het klagen dat zij niet werden gewaarschuwd. De suikertaks verhoogt namelijk ook de prijzen van chocolademelk, sportdrankjes, ijsthee en koffiedrankjes.

Goed voor de schatkist

De nieuwe belasting kan de Catalaanse overheid circa 41 miljoen euro op jaarbasis opleveren. Toch is het voornaamste doel de volksgezondheid een impuls te geven doordat er minder suiker wordt geconsumeeerd, zoals ook wordt aanbevolen door de Wereld Gezondheids Organisatie. Ook in Frankrijk en Denemarken bestaat inmiddels al zoiets als een suikertaks.

Discriminatie

De Spaanse vereniging van frisdranken Anfabra is niet blij met de maatregel en en zegt dat de sector zich gediscrimineerd voelt ten opzichte van andere producten zoals banket, koekjes en andere suikerhoudende producten.  

Eigen merken

De vereniging van fabrieken en distributeurs AECOC heeft berekend dat de belasting inhoudt dat de prijs van suikerhoudende dranken voor de eindconsument zal toenemen tussen 8 en 50 procent. De eigen merken van verschillende supermarkten zullen het meeste te lijden hebben onder de prijsstijging. Net als distributeurs zoals bars, winkels en supermarkten die dit type producten immers groot inkoopt.

Op natuurlijke vruchtensap, alcoholische dranken en melkproducten en drinkyoghurt maar ook producten wordt geen suikertaks geheven.

Dit vind je misschien ook leuk