Mijnspecialisten klaar om in put af te dalen voor redding Julen

door admin
Mijnspecialisten klaar om in put af te dalen voor redding Julen

Mits zich niet weer tegenslagen voordoen. De werkzaamheden die volgens experts normaliter minstens een paar maanden in beslag zouden hebben genomen werden nu met een zodanige spoed uitgevoerd dat ze in amper een week tijd klaar zijn. Dat was mogelijk omdat bij toerbeurt teams van minstens honderd specialisten dag en nacht hebben gewerkt.

Ondertussen zit peuter Julen al sinds zondag 13 januari vast op een diepte van minstens 75 meter in het prospectiegat. Dat gat werd op illegale wijze door de eigenaar van de finca geboord op zoek naar water en is zeker 110 meter diep.

Nadat reddingswerkers op zondagmiddag een camera in het gat lieten zakken, stuitte deze op een diepte van 75 meter op een versperring bestaande uit aarde en stenen. Men hoopt dat zich daaronder een ruimte heeft gevormd waar de peuter voldoende lucht had om in leven te blijven. Al wordt het met de verstrijkende tijd steeds moeilijker die hoop levend te houden. In totaal zit het tweejarige jongetje nu 10,5 dag vast zonder eten en drinken. 

Om de verticale reddingstunnel te boren, een klus die uiteindelijk 4,5 dag in beslag heeft genomen, werd eerst een krater uitgegraven van 23 meter diep. Zodoende is de tunnel waardoor de mijnwerkers zullen afzakken 60 meter diep, waardoor ze de tunnel van Julen op een diepte van 83 meter kunnen bereiken.

Vanuit een speciaal voor dit doel gebouwde \’lift\’ graven de mijnspecialisten twee aan twee handmatig een horizontale tunnel uit naar die van Julen op de plek waar ze vermoeden dat de peuter zit.

De coördinatoren van de reddingsactie willen geen termijnen meer geven vanwege de voortdurende tegenslagen die er zijn geweest. De harde rotsachtige grond in dit gedeelte van de provincie Málaga zorgde voor diverse vertragingen, beschadigde machines en diverse keren moesten de plannen aan die omstandigheden worden aangepast. Wel kan het volgens eerdere berekeningen van technici nog 24 uur duren voor de mijnspecialisten de vier meter horizontale tunnel uitgegraven zullen hebben. Pas dan is er hopelijk meer bekend over het lot van de kleine Julen.

Volg hier het live nieuws over de reddingswerkzaamheden via de krant Sur of via de krant La Vanguardia.

Dit vind je misschien ook leuk