Laatste maagdelijk witte stranden in Andalusië dreigen te verdwijnen

door admin
Laatste maagdelijk witte stranden in Andalusië dreigen te verdwijnen

Het contrast tussen het toeristische Andalusië en het Andalusië met niet ontdekte stranden dreigt te verdwijnen. Twee stranden in de provincies Cádiz en Almería lopen op dit moment het risico om hun paradijselijke status te verliezen. Dit tot grote verontwaardiging van milieuverenigingen die dreigen naar de rechter te stappen.

Nieuwe vakantiewoningen en hotel in Cádiz

In Cádiz staat de burgermeester van Barbate, Miguel Molina, op het punt op groen licht te geven voor de bouw van vakantiewoningen en een hotel. Deze toeristische bestemming heeft een totale oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante meter waardoor een deel van het dennenbos bij de Straat van Gibraltar zal sneuvelen. Het project omvat de bouw van 2.500 vakantiewoningen en een hotel met zo’n 300 kamers naast Cabo de Travalgar. Deze aankondiging leidde tot protesten van milieuactivisten van Ecologistas en Acción die nu naar de rechter dreigen te stappen.

De grond is in 1995 aangemerkt als bouwbare grond en is op dit moment in handen van 150 particulieren. Bij de crisis van 2008 zijn alle bouwplannen on-hold gezet maar volgens de burgermeester is het nu tijd om deze weer voort te zetten. De burgermeester vertelt dat hij alle bouw- en milieuvergunningen heeft om te gaan bouwen. Toch grijpt Ecologistas en Acción in en eist dat de grond wordt toegevoegd aan het natuurpark van La Breña en de wetlanden van Barbate. Dit om de natuur te behouden en omdat er in de gemeente van Barbate geen behoefte is aan extra woningen. Molina werpt tegen dat zijn gemeente meer bijdraagt aan het milieu dan elke andere gemeente in Spanje en dat dit project inkomsten oplevert en de toenemende werkloosheid in Barbate zal verzachten.

Kleinschalig hotel in natuurpark Almería

Het project in het natuurpark Gabo de Gata in Almería is een stuk kleiner maar heeft wel invloed op een van de belangrijkere natuurgebieden in Andalusië. Dit natuurpark worden veel dieren en planten beschermd vanwege het bijzondere landschap. Het is een van de droogste gebieden in Europa met een oppervlakte van 49.500 hectare aan grond en 12.000 hectare in de zee met een kustlijn van zo’n 63 kilometer.

Naast de baai van San Pedro heeft de raad van Andalusië afgelopen 19 februari de bouw van een hotel goedgekeurd op een plek die bekendstaat als El Ricardillo. Het gebied is beschermd en alleen te voet bereikbaar vanaf het kustdorpje Las Negras. De bouw van een hotel met elf kamers en de nodige voorzieningen zorgt ervoor dat er autowegen zullen worden aangelegd en dat het leefgebied van de dieren aanzienlijk wordt verstoord door de extra stroom toeristen.

Milieuvereniging Amigos del Parque Natural Cabo de Gata gaan in protest tegen deze plannen en overwegen een rechtsgang. Op basis van een rapport van de Andalusische regioregering uit juli 2018 hebben de plannen al een negatief milieuadvies gekregen. Het regionale Ministerie van Milieu liet destijds weten dat de bouw van een hotel op deze plek aanzienlijke schade toe zal brengen aan het milieu en het landschap. Sinds de aankondiging van deze plannen medio februari is er nu een termijn van 30 dagen om bezwaar te maken.

Behoud van unieke natuurparken in Andalusië

De Andalusische kustlijn, en met name het natuurpark Cabo de Gata, bestaat uit baaien en kliffen die alleen maar te voet bereikbaar zijn. Dit vormt een zeldzaam contrast met de rest van de dichtbevolkte en drukbezochte Andalusische kust. Almería slaagde er tot nu toe in om weg te blijven van het massatoerisme. 

Dit vind je misschien ook leuk