Zuid-Spanje opnieuw stoffig door ‘calima’

door admin
Zuid-Spanje opnieuw stoffig door 'calima'

Op veel plaatsen in het zuiden van Spanje kleuren gevels nog steeds roestbruinig vanwege de modder die er in het voorjaar dankzij regenbuien op terecht is gekomen. Het spul, dat een klei-achtige textuur heeft, laat zich niet zo eenvoudig verwijderen.

De conjunctie tussen de grote anticycloon in het noordwesten en de DANA in het zuidwesten van de Golf van Cádiz drijft het stof op. De eerste buien met modderafzettingen vielen aan het einde van de eerste zondag van oktober. Ook op maandag is er volgens Aemet een redelijke kans dat het stof in suspensie zal terugkeren.

Na een koud einde van de vorige week lopen de temperaturen weer op. In Vélez-Málaga wordt het hoogste record opgetekend: maximaal 29 graden, terwijl het in de rest van de provincie rond de maximaal 27 graden blijft. Het minimum wordt verwacht in Antequera, waar de thermometer volgens de voorspelling 13 graden zal bereiken (en maximaal 28).

Bekijk ook: Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van Sahara-zand in de lucht?

La Vanguardia plaatst een fotogalerij met foto’s van inwoners van Zuid-Spanje. Hierop zie je de beige-gekleurde en heiige luchten boven verschillende landschappen van de Costa del Sol. 

Veel stof in de lucht bezorgt ook gezondheidsproblemen. Op dinsdag 15 maart en woensdag 16 maart was Spanje het meest vervuilde land ter wereld vanwege de instroom van dit zwevende stof dat zich met een zeer ongebruikelijke intensiteit over het schiereiland verspreidde. Mensen hadden medische hulp nodig vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van het inademen van lucht vol stofdeeltjes.

Ook positieve effecten

Niet alle gevolgen van deze wolk van Saharazand voortgedreven door de storm Celia zijn echter negatief: Experts wijzen erop dat het ook een goede natuurlijke meststof is. Op welke manier? Stofafzettingen op het oppervlak zijn een bron van micronutriënten voor zowel de ecosystemen op het land als in de zee. Onderzoekers nemen daarom aan dat stof uit de Sahara het Amazone-regenwoud bevrucht dankzij het ijzer en fosfor dat het stof transporteert.

Dit vind je misschien ook leuk