Duurste maandag in geschiedenis van Spaanse elektriciteitsprijs

door admin
Duurste maandag in geschiedenis van Spaanse elektriciteitsprijs

Vergeleken met een week geleden is de stijging bijna 43 euro (23,3%). Vergeleken met een jaar geleden is de prijs van elektriciteit bijna verzesvoudigd. De gemiddelde dagprijs van elektriciteit op de groothandelsmarkt keert daarmee na de dalingen die in het weekend werden geregistreerd terug naar het opwaartse pad. Dit blijkt uit gegevens van de aangewezen elektriciteitsmarktoperator (OMIE).

Vergeleken met een week geleden, toen de prijs van elektriciteit op de Spaanse groothandelsmarkt 184,48 euro/MWh was, is de stijging bijna 43 euro, 23,3%. Vergeleken met een jaar geleden is de prijs van elektriciteit met bijna zes vermenigvuldigd.

De hoogste prijs was op maandag tussen 20:00 en 21:00 uur zijn met 280 euro / MWh, terwijl de laagste wordt geregistreerd tussen 13:00 uur en 14:00 uur, wanneer deze wordt verhandeld op 193,73 euro / MWh.

Na de daling op zaterdag en zondag als gevolg van een lagere vraag, hervatte de elektriciteitsprijs zijn opwaartse pad na het op een na hoogste record in de geschiedenis op vrijdag te hebben geregistreerd, hoewel het meer dan een week geleden is dat er een nieuw record was dat het eerdere record van 288,53 euro van 7 oktober verpulverde. 

Factuur flink omhoog in oktober

De elektriciteitsrekening is in oktober al omhooggeschoten en als de prijzen de hele maand worden gehandhaafd, zou de gemiddelde gebruiker 135,57 euro betalen, 109,8 procent boven de 64,61 euro een jaar geleden, volgens een analyse uitgevoerd door consumentenvereniging Facua-Consumidores en Acción.

Het Ministerie voor de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging (Miteco) heeft zelfs een voorafgaande openbare raadpleging gelanceerd over de wijziging van de PVPC. De PVPC is volledig  geïndexeerd op de groothandelsmarkt voor elektriciteit en is bovendien de contractvorm die door 10,7 miljoen consumenten wordt gekozen. Dat is ongeveer 40% van alle huishoudens.

Facua waarschuwt ook dat de nieuwe maatregelen van de regering “absoluut onvoldoende” zijn geweest en is van mening dat ze slechts “een lichte rem op de brute verhoging” veroorzaken.

De verlaging van de btw naar 10%, de schorsing van de 7% belasting op elektriciteitsopwekking, de korting van de elektriciteitsheffing op 0,5% of de verwachte bijdrage van 2.600 miljoen euro door de duurzame elektriciteitsmaatschappijen uit de zogenaamde ‘meevallerwinst’ zijn enkele van de maatregelen die de Spaanse regering heeft genomen.

De Europese Commissie heeft echter de door Spanje voorgestelde maatregelen om te reageren op de stijging van de elektriciteitsprijs, zoals de mogelijkheid om gezamenlijke gasaankopen te doen om strategische reserves te creëren, voor een reflectie op middellange termijn geplaatst, terwijl ze er bij de hoofdsteden op aandringt om “prioriteit” te geven aan acties die al in de huidige wetgeving zijn voorzien en die een “onmiddellijke” impact kunnen hebben.

Dit vind je misschien ook leuk