Spaanse regering start begrotingsonderhandelingen

door admin
Spaanse regering start begrotingsonderhandelingen

Vanaf kerst zijn er al gesprekken geweest met de PSOE en Ciudadanos. De regering hoopt op steun van alle partijen. De verwachting is dat de begroting eind april of begin mei door de Ministerraad kan worden goedgekeurd waarna het parlementaire proces kan beginnen.

Het nadeel van deze planning is dat deze samenvalt met het interne debat over steun aan de regering en Mario Rajoy bij de PSOE. De woordvoerder van de socialisten, Mario Jimenez, benadrukte eerder deze week dat zijn partij zeker wijzigingen op de begroting zal indienen, zodra deze het parlement bereikt.

Desondanks is de regering, waar de PP van Mariano Rajoy geen absolute meerderheid heeft en voor voortgang steun nodig heeft van andere partijen, toch van plan door te zetten. Ook al adviseerden enkele ministers om dat niet te doen wanneer er geen garantie van een minimale steun zou zijn.

Het gevolg van een dergelijk besluit zou zijn dat de begrotingsonderhandelingen opgeschoven zouden worden naar september, terwijl dan alweer onderhandeld moet gaan owrden over de niuewe begroting voor 2018.

Het begin van het onderhandelingsproces loopt parallel met de invoering van een ministerieel besluit waarin elk departement wordt verzocht een prognose voor de begroting in te dienen.

Dit vind je misschien ook leuk