Opnieuw ernstige zorgen over vulkaanuitbarsting La Palma

door admin
Opnieuw ernstige zorgen over vulkaanuitbarsting La Palma

Stofwolken vanuit de Sahara komen vanaf vrijdag aan op La Palma. De vervuilde wolk boven de vulkaan wordt hierdoor in de loop van vrijdag nog groter en intenser. Deskundigen verwachten dat zondag de slechtste dag wordt met de grootste concentratie van giftige luchtdeeltjes.

Giftige mix van vervuilde stoffen boven La Palma

Het Saharastof en de aanwezige uitstoot van gassen uit de Cumbre Vieja zorgen dit weekend voor een toxische mix van stikstofdioxide, zwaveldioxide en koolmonoxide waardoor een zeer ongunstige situatie kan ontstaan, vooral voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen.

Zondag zwaarste concentratie giftige stoffen

Een van de meteorologen van Mediaset vertelt dat volgens de huidige metingen de hevigste concentratie giftige stoffen op zondag een hoogtepunt bereikt en dat het vervolgens elke dag een beetje beter zal worden. Vooral vanaf donderdag 21 oktober wanneer de aanvoer van lucht vanuit de Noord-Atlantische oceaan zorgt voor het verdunnen van de giftige stofwolk boven La Palma.

Meer evacuaties en lockdowns niet uitgesloten op Canarisch eiland

Pevolca, de instantie die toezicht houdt op evacuaties in verband met de vulkaanuitbarsting, sluit het niet uit dat er de komende uren en dagen nog meer mensen worden gevraagd om binnen te blijven. Wanneer dit niet mogelijk is, adviseert Pevolca een FFP2-mondkapje te dragen. Donderdagavond werden ruim 1.200 inwoners van een wijk in La Laguna geëvacueerd.

Seismische activiteit neemt toe

In de nacht van donderdag op vrijdag is er weer meer seismische activiteit waargenomen. Vrijdagochtend werd er wederom een zwaardere aardbeving geregistreerd met 4,5 op de schaal van Richter.

Het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) schrijft vrijdagochtend op Twitter dat het overstromen van de grootste kegel van de vulkaan op donderdag heeft gezorgd voor een tsunami aan lava. Momenteel zijn er twee lavastromen; de oorspronkelijke die ten zuiden van de Todoque-berg stroomt met 3 lavatongen. Deze is inmiddels in intensiteit afgenomen.

De tweede stroom baart deskundigen momenteel het meest zorgen. Deze bevindt zich ten noorden van de oorspronkelijke stroom en stroom in noordwestelijke richting met twee lavatongen waar de lava momenteel stroperiger is geworden maar de lava nog altijd alles op zijn weg naar beneden verwoest.

Dit vind je misschien ook leuk