Prijzen benzine en diesel blijven dalen in Spanje

door admin
Prijzen benzine en diesel blijven dalen in Spanje

Dit is het laagste niveau sinds april vorig jaar. Volgens de gegevens die donderdag door het Oliebulletin van de Europese Unie (EU) zijn vrijgegeven en die de gemiddelde prijs aangeven die tussen 9 en 15 augustus bij meer dan 11.400 Spaanse tankstations is genoteerd, ligt de prijs van beide brandstoffen ook zonder de overheidskorting nog onder de grens van 2 euro per liter. 

Met deze waarden zijn de benzinekosten de afgelopen zeven dagen met 3,8% gedaald, na de achtste opeenvolgende daling, terwijl diesel 2,9% goedkoper is dan een week geleden, na de zevende opeenvolgende daling. 

In de afgelopen zeven dagen lagen de benzine- en dieselprijzen op een vergelijkbaar niveau als in de week van 11 april, vóór Pasen, toen de prijzen respectievelijk 1,59 en 1,613 euro per liter bedroegen. 

Beide brandstoffen liggen ook onder de prijzen van maart, toen de regering, als gevolg van de recordhoogten die zich maar bleven opstapelen, zich genoodzaakt zag voor alle consumenten de korting van 20 cent per liter in te stellen, die gedurende het gehele jaar van kracht zal blijven. 

Nog steeds duurder dan een jaar geleden 

Door de escalatie van beide brandstoffen sinds begin 2022, een situatie die verslechterde na de Russische inval in Oekraïne, is de benzineprijs sinds de eerste week van januari met bijna 8% gestegen, terwijl de dieselprijs met 19% is gestegen. 

Bij de huidige prijzen kost het tanken van een gemiddelde 55-litertank met zowel benzine als diesel ongeveer 88 euro, wat betekent dat de klant ongeveer 7 euro meer betaalt voor benzine dan begin 2022, en 14 euro voor diesel.

Ondanks de historisch hoge waarden blijft de prijs van beide brandstoffen in Spanje – na toepassing van de korting – onder het Europese gemiddelde, dat volgens de statistieken van de EU vorige week 1,774 euro per liter bedroeg voor benzine en 1,804 euro voor diesel.

Dit vind je misschien ook leuk