Aantal nieuwe lepra-gevallen in jaar tijd verdubbeld in Spanje

door admin
Aantal nieuwe lepra-gevallen in jaar tijd verdubbeld in Spanje

In 2021 werden er vier nieuwe gevallen van lepra vastgesteld, vorig jaar waren dat er tien. In Spanje waren er voor 2022 al negen leprapatiënten wat het totale aantal begin 2023 op negentien brengt. De cijfers van deze infectieziekte worden bijgehouden in het nationaal lepra-register van het gezondheidsinstituut Carlos III in Madrid. Kijkende naar de regio’s in Spanje zijn er op de Balearen en in Asturië de meeste gevallen van lepra geconstateerd.

WHO ziet verband tussen lepra en coronapandemie

Niet alleen in Spanje is het aantal lepra-gevallen de afgelopen jaren toegenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat in 2021 140.594 gevallen van lepra zijn gemeld tegenover 128.405 gevallen het jaar daarvoor. Dit zijn de cijfers van 143 landen bij elkaar opgeteld. De WHO beweert dan ook dat de opkomst van lepra direct verband houdt met de coronapandemie.

Tijdens de pandemie zijn namelijk alle preventiecampagnes en behandelingen gestaakt vanwege de noodsituatie in de wereld. Hierdoor worden nu meer mensen gediagnostiseerd met lepra, maar ook met andere ‘oudere infectieziektes’.   

Wat is lepra en kunnen patiënten worden genezen?

Lepra is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Lepra kan leiden tot ernstige vervormingen van onder andere handen, voeten en het gezicht. Wereldwijd komt de ziekte voornamelijk voor onder armere bevolkingsgroepen. In de meeste ontwikkelde landen is lepra een importziekte.

Lepra is een besmettelijke ziekte. De ziekte wordt overgedragen via de luchtwegen door druppeltjes die vrijkomen bij het hoesten of niezen. De leprabacterie voelt zich het best bij een temperatuur van 34 graden Celsius en zoekt daarom de koelere delen van het menselijk lichaam op. Lepra is dankzij een behandeling sinds 1982 volledig te genezen. Zodra bij een patiënt lepra is vastgesteld, krijgt hij een multi-drug therapie (MDT). Dit is een cocktail van antibiotica die gedurende langere tijd dagelijks ingenomen moet worden.

Het is heel belangrijk dat de leprapatiënt daar zo vroeg mogelijk mee begint en de kuur afmaakt. De medicatie doodt de leprabacteriën en stopt de infectie. Al na een paar dagen is de leprapatiënt niet meer besmettelijk.

Dit vind je misschien ook leuk