Partido Popular trekt vooral gepensioneerden

door admin
Partido Popular trekt vooral gepensioneerden

De maandelijkse barometer van het Spaanse sociologisch onderzoekscentrum CIS zet de voorkeur van de kiezers en de stemintentie op een rij onderverdeeld op basis van leeftijd, genoten onderwijs, sociale klasse of inkomensniveau. 

Oudere kiezers

Duidelijk hieruit wordt dat de traditionele partijen PP en PSOE de oudere kiezers trekken. 31% van de PP-stemmers is 64 jaar of ouder. Bijna 11% is jonger dan 34. De nieuwe partij Ciudadanos trekt in de leeftijdsgroepen onder 54 jaar een gelijkmatig verdeeld aantal kiezers. De kiezers met voorkeur voor Podemos zijn het jongst. Ook de PSOE blijkt op het moment geen grote aantrekkingskracht uit te oefenen op jongeren. 

Tweepartijenstelsel

Het tweepartijenstelsel waarbij altijd of de PP of de PSOE de Spaanse verkiezingen wint blijft vooral nog overeind te kunnen blijven in kleine dorpen. In grote steden hebben de nieuwe partijen Podemos en Ciudadanos een groeiende aanhang. 

Vrouwen

De PSOE is de enige partij die meer vrouwen dan mannen trekt. De nieuwe partijen hebben een overwegend mannelijk profiel. Op elke tien mannen zijn er acht vrouwen die op Ciudadanos stemmen. Bij Podemos is dat zeven vrouwen op de tien mannen.

Opleidingsniveau

Onder stemmers met een lagere opleiding zijn de Partido Popular en PSOE populairder. Ciudadanos trekt meer hogeropgeleiden. De oude middenklasse, vooral te vinden onder zelfstandigen, handelaren en kleine bedrijven stemt meer op PP. Podemos en Ciudadanos trekken meer de middenklasse met een salaris op midden-hoog en hoog niveau. 

Salarisniveau

De PSOE heeft bijna het dubbele aantal arbeiders onder zijn kiezers dan de nieuwe partijen. Daarbij is de PSOE de voorkeurspartij voor mensen met een inkomen onder de 1.200 euro per maand. Hoge inkomens blijken meer te gaan voor de nieuwe partijen. Onder de inkomensgroep die tussen 2.400 en 4.500 euro per maand verdient staat Podemos op 1 en Ciudadanos op 2. Hierbij moet wel gemeld worden dat de laatste cijfers over de inkomens stammen uit juni en dat er sindsdien al veel veranderd kan zijn. Podemos verloor namelijk in de peiling behoorlijk wat aanhangers, terwijl Ciudadanos er veel bijkreeg. 

Dit vind je misschien ook leuk