Vox-leider viert triomf van extreemrechtse Meloni

door admin
Vox-leider viert triomf van extreemrechtse Meloni

Na de overwinning van de postfascistische Fratelli d’Italia wees Abascal er op dat de leider van de FdI Giorgia Meloni “de weg heeft getoond voor een trots, vrij Europa en soevereine naties, in staat om samen te werken voor veiligheid en ieders welvaart”, aldus is te lezen op zijn Twitter-account. 

Verkiezingsresultaten

De radicaal rechtse coalitie gevormd door Fratelli d’Italia (FdI), Liga en Forza Italia (FI) heeft de algemene verkiezingen van zondag gewonnen met 42,2% van de stemmen in de Senaat, vergeleken met 26,14% van de stemmen voor de progressieve alliantie met Lega van Matteo Salvini als drijvende kracht. FdI kreeg met meer dan 26% de meeste stemmen en alles wijst erop dat Giorgia Meloni de eerste vrouw zal zijn die Italië zal regeren als nieuwe premier. 

In een toespraak even na half twee ’s nachts bedankte Meloni de leiders van de rechtse partijen, waarmee zij een absolute meerderheid heeft. Dus nu is het te voorzien dat de president van de republiek, Sergio Matarella, haar de opdracht geeft een regering te vormen.

“Het is tijd voor verantwoordelijkheid”, benadrukte Meloni in een zeer afgemeten toespraak zonder triomfalistische toon, waarin zij klaagde dat ze “een gewelddadige en agressieve campagne had ondergaan”, maar “Italië en de Europese Unie hebben ieders bijdrage nodig voor de complexe situatie waarin we ons bevinden”.

Steunbetuiging van Vox

Abascal plaatste in zijn bericht op Twitter verschillende foto’s waarop hij met de Italiaanse politica verschijnt. Daarnaast heeft het officiële Twitter-account van de partij Vox ook een steunbetuiging voor de kandidaat gepubliceerd, waarin het Meloni en haar partij Frateli d’Italia heeft gefeliciteerd. Van de kant van andere politiek leiders in Spanje zoals Pedro Sánchez (PSOE), Alberto Núñez Feíjoó (PP) of Inez Arrimadas (Ciudadanos) bleef het stil. 

Bekijk ook: Opkomst van Vox in Spanje slecht nieuws voor regerende coalitie

In Nederland was het de partij FvD die op maandag Meloni feliciteerde met haar “magnifieke” overwinning. De tweet met daarop een foto van FdV-leider Thierry Baudet met Meloni, werd geretweet door de partijvoorman. Geert Wilders van PVV plaatste de Italiaanse vlag op Twitter en schreef er ‘Viva Italia’ bij

Dit vind je misschien ook leuk