Nieuwe Sólo sí es sí-wet Spanje leidt tot strafvermindering verkrachters

door admin
Nieuwe Sólo sí es sí-wet Spanje leidt tot strafvermindering verkrachters

Sinds de invoering van de wet Sólo sí es sí (Alleen ja is ja) op 7 oktober jl. heeft het Spaanse Hooggerechtshof diverse cassatieverzoeken ontvangen van advocaten van cliënten die reeds zijn veroordeeld voor aanranding of verkrachting. Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Justitie in Madrid reeds twee van deze verzoeken heeft ingewilligd waardoor deze veroordeelden voor seksueel misbruik een lagere straf hebben gekregen dan oorspronkelijk was uitgesproken.

Wordt er misbruik gemaakt van nieuwe Sólo sí es sí-wet?

De inwerkingtreding van de nieuwe wet heeft er weliswaar voor gezorgd dat slachtoffers niet meer hoeven te bewijzen dat er sprake was van seksueel misbruik. Wanneer er geen toestemming is voor seksuele handelingen, wordt het automatisch als zededelict beschouwd. Toch zorgen de lagere minimumstraffen voor iets wat volgens het ministerie van Gelijkheid nooit de bedoeling is geweest, namelijk het verlagen van straffen voor daders van seksuele overtredingen.

Advocaat La Manada bereidt ook cassatieverzoek voor

Hierdoor wordt de effectiviteit van de wet in twijfel getrokken aangezien de wet volgens de uitvoerende macht bedoeld is om de straffen tegen agressors te verzwaren en slachtoffers nog beter te beschermen. Na diverse uitspraken van strafvermindering is zelfs de advocaat van ‘La Manada’ bezig om een zaak voor te bereiden die voor strafvermindering moet zorgen.

Hooggerechtshof Spanje komt over een maand met uitleg

Het ministerie van Gelijkheid, dat voor een groot deel verantwoordelijk is voor de komst van de wet, heeft aan het Openbaar Ministerie om uitleg gevraagd omtrent de procedure en de criteria die openbaar aanklagers hanteren tijdens zaken tegen een verdachte van seksueel misbruik. Dit is opgespeeld richting het Hooggerechtshof en deze instantie heeft laten weten binnen een maand uitleg te geven over de toepassing van de wet Sólo sí es sí en het bijstellen van geëiste straffen.

Premier Sánchez liet eerder deze week weten de reactie van het Hooggerechtshof af te willen wachten: “Deze instantie moet zorgen voor een eenheid van criteria en rechtspraak vanuit de rechtbanken. Bovendien moet er jurisprudentie gecreëerd worden en van daaruit zullen we zien welke stappen we nog moeten nemen zodat deze wet goed tot zijn recht komt,” aldus de Spaanse premier.

Dit vind je misschien ook leuk