Spanje start juridisch onderzoek naar Lance Armstrong

door admin
Spanje start juridisch onderzoek naar Lance Armstrong

Dit werd dinsdag gemeld door het Amerikaanse ABC-News, dat zich baseert op zowel Spaanse als Amerikaanse bronnen. Volgens Spaanse bronnen zouden de vermeende delicten in Spanje hebben plaatsgevonden. De ongekend succesvolle wielrenner woonde in 2004 in Girona. In deze periode was hij succesvol in de tour de france.

Een voormalig ploeggenoot van Armstrond, Floyd Landis, zou tegen ABCNews hebben gemeld dat hij in die periode op Armstrongs ‘bloed-koelkast’ moest passen om ‘er zeker van te zijn dat de temperatuur constant bleef’, terwijl de wielrenner zelf samen met zijn toenmalige vriendin, Sheryl Crow, trips buiten de stad maakte.

Het nemen van prestatiebevorderende middelen is in Spanje niet verboden, zolang het voor persoonlijk gebruik is. De handel erin wel. Dus als Spaanse onderzoekers het ‘verkeer, distributie en commercialisatie van dopingproducten’ kunnen bewijzen dan hangt Armstrong een celstraf van twee jaar boven het hoofd, alsook de betaling van zo’n 400.000 euro aan boete.

Het onderzoek strekt zich ook uit naar personen die nauw met de profwielrenner samenwerkten binnen het U.S. Postal Service cycling team, zo meldden dezelfde bronnen tegen ABC News. Armstrongs advocaat was niet beschikbaar voor commentaar.

Soft imago

Spanje, dat nu met hoofdstad Madrid in de race is om de Olympische Spelen van 2020 te organiseren, wil graag af van het ‘softe’ imago dat het land heeft op doping-gebied.

Dit vind je misschien ook leuk