Europa stelt acht besmettingen door Shigella-bacterie vast in Spanje

door admin
Europa stelt acht besmettingen door Shigella-bacterie vast in Spanje

De Spaanse gevallen houden verband met een uitbraak met oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en die zich al naar 208 patiënten in tien Europese landen heeft verspreid. De Spaanse gevallen zijn gedetecteerd bij mannen tussen 18 en 56 jaar oud.

Shigella sonnei is een bacterie die het spijsverteringsstelsel infecteert en diarree kan veroorzaken. De symptomen lijken op gastro-enteritis, maar zijn besmettelijker. De ziekte komt vaker voor in ontwikkelingslanden en wordt overgedragen via de fecaal-orale route.

Het ECDC koppelt de uitbraak aan risicovolle seksuele praktijken en onderstreept dat deze zich heeft verspreid onder mannen die seks hebben gehad met andere mannen. Bovendien waarschuwt het centrum dat er een “grote” kans is dat er de komende maanden meer infecties in Europa zullen zijn. Dit zal voornamelijk het gevolg zijn van het opheffen van de beperkingen tegen verspreiding van het coronavirus, zodra contacten en reizen weer toenemen.

Resistent

Bovendien waarschuwt ECDC dat de bacterie resistent is tegen behandeling. De Europese instantie legt uit dat de ziekte meestal milde symptomen heeft, behalve bij mensen met een onderdrukt immuunsysteem.

Shigellose

Shigellose (bacillaire dysenterie) is een ernstige darminfectie veroorzaakt door een shigellabacterie. Infectie kan koorts, buikkrampen en diarree veroorzaken. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. In Nederland gaat het meestal om infecties na een reis naar het buitenland of door seksueel contact.

Ziekteverschijnselen van shigellose

Shigellose begint met koorts en buikkrampen, gevolgd door regelmatig waterdunne diarree. Na enkele dagen wordt de diarree slijmerig en kan er bloed bij zitten. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn of kortdurende huiduitslag. De klachten verdwijnen veelal na 5 tot 10 dagen, soms met behulp van antibiotica. Infectie met shigellabacteriën leidt niet altijd tot ziekteverschijnselen.

Dit vind je misschien ook leuk